Wilhelmsen: "Till hösten ska jag stå på scen igen"

– Nu ser jag lite ljus, men rehabiliteringen kommer att ta lång tid. Det säger skådespelaren Kjell Wilhelmsen som i veckan gjorde sin sista strålbehandling mot bröstcancern. Han mål är tydligt: Till hösten ska han stå på scen igen.

ANNONS
|

Det var för nio månader sedan som den folkkäre skådespelaren Kjell Wilhelmsen började sin behandling mot cancern. När vi pratas vid i telefon har han precis genomfört den sista av sammanlagt 25 strålbehandlingar. Han berättar att han är väldigt lättad, men också väldigt, väldigt trött.

– Det har varit en pärs, men jag ser lite ljus på andra sidan nu, säger han.

Fokus är att få tillbaka krafterna och så småningom börja jobba igen.

– Jag siktar på att stå på scen i höst igen – där ska jag stå. Det har jag gett mig fan på. Mig blir ni inte av med, säger han.

ANNONS

Det var i december förra året som Kjell Wilhelmsen valde att öppet berätta om sin bröstcancer, en cancerform som är väldigt ovanlig bland män –bara 27 drabbas varje år.

– Jag tänkte att i och med premiären av andra säsongen av 30 grader i februari så kommer det att komma fram så jag går ut med det.

Samtidigt var tanken att uppmärksamma att män faktiskt kan få bröstcancer.

– Kan jag hjälpa andra män som har knölarna i bröstet, men inte har en aning om att män kan ha bröstcancer så känns det jättebra.

Det är sin mamma Kjell Wilhelmsens har att tacka för att cancern upptäcktes i tid. Hon hade själv drabbats av cancer och övertalade sonen att undersöka knölen i bröstet.

–Man kan säga att hon räddade livet på mig. Det hade hunnit sprida sig till lymfkörtlarna och det är ju inte bra, säger han.

Hur reagerade du när du fick veta att det var bröstcancer?

– Jag trodde inte på det. Det är så sjukt. Men jag är en tävlingsmänniska i grunden och tänkte att nu tar vi tag i det här, då får vi bita i det här.

Humöret har varit upp och ner under de nio månaderna med behandling, men för det mesta har Kjell Wilhelmsen varit vid hyfsat gott mod. Han säger att han inte har ”brakat ihop”.

ANNONS

– Det är skönt att träffa mina barn, det är de som håller mig uppe, säger han.

Nu väntar behandling med hormontabletter, som han äta i fem år. Till en början. Om behandlingen hittills har varit lyckad är för tidigt att säga.

– Det är det som är det tråkiga; att man inte får besked. De tar bort cancern och så behandlar de, men man vet inte hur det går. Det kan ligga metastaser någonstans som man inte vet om, säger han.

Ovissheten säger han är jobbig, men konstaterar samtidigt att det inte går att gå runt och tänka på det resten av livet.

– Det får man bara lära sig leva med. Så är livet nu.

Under sjukdomsperioden har han fått tacka nej till många roller. Men han är inte orolig över att det ska saknas erbjudanden i framtiden.

– Jag har inget på gång just nu, det finns lite i bakfickan, det finns det alltid.

Folkkär med rollen som Glenn

  1. Skådespelare med fast anställning på Backateatern i Göteborg.
  2. Han har även varit anställd vid Angereds Nya Teater.
  3. I tv har medverkat i tv-serien Hammarkullen eller Vi ses i Kaliningrad
  4. Han blev folkkär med rollen som Glenn i SVT:s serie 30 grader i februari.
ANNONS