Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mikael Wiehe spelar på Taubescenen på Liseberg ikväll. Bild: Tomas Ohlsson

Wiehe tar helst inte ledigt

Konsert: "Tryggare på turné än hemma."

Mikael Wiehe har hunnit fylla 70 år och är fortfarande lika aktuell. I höst kommer ett nytt album, men redan i kväll besöker han Liseberg.

– Det glädjer mig så mycket att komma hit. Taubescenen passar mig perfekt. 


Singel- och snart albumaktuella Mikael Wiehe är mitt uppe i en intensiv sommarturné som sträcker sig över hela Sverige – och han har dessutom klämt in några stopp i Norge.

– Det har inte regnat en enda droppe på mig hittills, men det ser lite skakigt ut inför kvällen, säger han – utan att för den delen låta det minsta orolig.

Är veteran

För lite regn kommer ändå inte stoppa honom. Wiehe är en veteran när det kommer till att turnera.

– Det är en del av mitt liv. Jag bestämde mig för att ta sommarlov för några år sedan. Det var så tråkigt och hemskt! Det gör jag inte om igen.

– Det är så förutsägbart att vara ute på turné. Jag känner mig till och med tryggare då än när jag är hemma.

"Glädjer mig mycket"

Men Liseberg känns nästan som hemma vid det här laget. Där har han stått och framfört sina omtyckta melodier nästan varje sommar de senaste åren. Han gissar själv på att han är uppe i runt 20 gånger vid det här laget. 

–Det glädjer mig så mycket att komma hit. Taubescenen passar mig perfekt. 


Hans hängivna publik har fortsatt att dyka upp på hans spelningar år efter år. Och listan på odödliga sånger som han har skrivit är lång. 

– Jag spelar det publiken vill höra, men också vad jag själv vill spela. Det brukar bli en blandad kompott. Det finns ingen sång som alltid får vara med, men den som jag har utelämnat minst är Den jag kunde va. 

Ny singel

Innan sommaren släppte han singeln Släpp in mig. En låt som uttrycker hans tro på människans mod, styrka och okuvlighet.

– Jag skrev den hösten 2015 när syrianer marscherade norrut på Europas motorvägar. Jag blev imponerad av deras djärvhet, optimism och beslutsamhet.


Han anser att sången är lika aktuell nu som då. 

– Vi kommer aldrig kunna stoppa de förflyttningar som sker runt om i världen nu. Det är framtiden och vi borde lägga fokus på hur vi ska åtgärda de usla förhållanden som många människor lever under på bästa sätt.

Vill inte tröttna

Vad resten av låtarna på det nya albumet handlar om vill han inte riktigt avslöja ännu. Men att han fortsätter åka runt och spela, det är ett som är säkert.

– Men det blir en lite sparsammare turné. Jag vill inte att publiken, eller jag själv för den delen, ska tröttna.