Weinstein utesluts ur Oscarsakademin

Harvey Weinstein utesluts ur Oscarsakademin sedan ett krismöte med styrelsen hållits under lördagen. Samtidigt uttalar sig brodern Bob Weinstein om anklagelserna.

ANNONS
|

När det var dags för röstning på mötet med styrelsen för Oscarsakademin på lördagen översteg rösterna för en uteslutning med råge den två tredjedelars majoritet som krävs, skriver nyhetsbyrån AFP. Bland annat anges motiveringen att Oscarsakademin vill sända ett budskap om att tiden av trakasserier på arbetsplatser i filmindustrin är över.

Anklagelserna mot Harvey Weinstein uppdagades i samband med en artikel i The New York Times i torsdags förra veckan. Ett 30-tal kvinnor, inklusive Hollywoodstjärnorna Angelina Jolie, Ashley Judd och Gwyneth Paltrow, har berättat öppet om närmanden eller trakasserier.

Arbetet fortsätter

Pressen har varit hård mot The Weinstein Company, som Harvey Weinstein grundade tillsammans med sin bror 2005, efter anklagelserna. The Wall Street Journal skriver att filmbolaget kan komma att säljas eller läggas ner. Styrelsen har fått anbud, säger insatta källor till tidningen.

ANNONS

Men brodern Bob Weinstein skriver i ett uttalande att arbetet fortsätter som vanligt och att företaget lever vidare, rapporterar AP. Tre kommande filmer från bolaget nämns i uttalandet: "Polaroid", ''Paddington 2" och "War with grandpa".

The Weinstein Company, som Harvey Weinstein fick sparken från förra helgen, har även meddelat att företaget kommer att byta namn.

Flera tar avstånd

Men många i branschen vill ta avstånd från namnet Weinstein efter anklagelserna. Senast i raden är tv-bolaget Showtime som inte vill gå vidare med Oliver Stone-produktionen "Guantanamo" om inte The Weinstein Company tas bort som producent.

Även nätjätten Amazon gör samma sak och vägrar att producera en kommande dramaserie med Robert De Niro och Julianne Moore i rollerna så länge The Weinstein Company är delaktigt.

I en intervju med The Hollywood Reporter uttalar sig Bob Weinstein om anklagelserna mot brodern. Bland annat säger han till tidningen att han befinner sig "i en vaken mardröm", och att hans bror har orsakat förfärlig smärta.

- Styrelsemedlemmarna, inklusive jag själv, visste inte om utsträckningen av min brors handlingar.

TT

Fakta: Detta har hänt

I torsdags i förra veckan rapporterade The New York Times om att flera kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan, anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått under flera årtionden. Han ska bland annat ha tafsat, blottat sig och onanerat inför kvinnor samt erbjudit filmroller i utbyte mot sexuella tjänster.

Weinstein har nu sparkats från bolaget The Weinstein Company som han grundade med sin bror 2005. Hans fru, designern Georgina Chapman, har även lämnat honom. Sedan dess har ytterligare kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier, bland andra Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette, Eva Green och Heather Graham.

I tisdags trädde tre kvinnor fram i The New Yorker och anklagade Weinstein för våldtäkt. En av dem är den italienska skådespelaren Asia Argento. På torsdagen sade även Rose McGowan att hon våldtagits av Weinstein. Filmproducenten är nu föremål för polisutredningar i USA och Storbritannien.

Weinsteins medlemskap i den brittiska filmakademin Bafta upphävdes i onsdags.

ANNONS