Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Harvey Weinstein. Arkivbild.

Weinstein-dokumentär till Cannes

En kommande dokumentär om den amerikanske filmmogulen Harvey Weinsten tar sikte på Cannes. Enligt Variety ska "Citizen Harvey" presenteras på den inflytelserika filmfestivalen senare i maj.

Filmen produceras i samarbete med BBC och ska sändas i brittisk tv efter att den först gått upp på biograferna. Enligt filmmakarna ska den dyka djupare i skandalen kring Weinstein, som briserade i oktober i fjol.

Då gick en rad kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette ut och anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter som pågått under flera årtionden.

Avslöjandet om Weinsteins systematiska sexuella övergrepp blev startskottet för hela #metoo-rörelsen, som fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher. Weinstein, som nekar till brott, sparkades från egna bolaget The Weinstein Company som han grundade med sin bror 2005.

Sammanlagt har ett 70-tal kvinnor trätt fram och anklagat honom för trakasserier och övergrepp. Flera polisutredningar pågår i Los Angeles, New York och London och The Weinstein Company har ansökt om konkurs.

Nyligen inrättade Cannesfestivalen, tillsammans med franska myndigheter, en nödlinje dit vittnen och drabbade av sexuella övergrepp och trakasserier kan ringa under festivalen.

- En av våldtäkterna som Harvey Weinstein är anklagad för hände på Cannes, därför måste festivalen agera, sade Frankrikes jämställdhetsminister Marlene Schiappa till AFP.