Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Harvey Weinstein. Arkivbild.

Weinstein anklagas för våldtäkt

Harvey Weinstein anklagas för att ha trakasserat kvinnor sexuellt i decennier. Nu kliver fler kvinnor fram, däribland den italienska skådespelaren Asia Argento som anklagar filmproducenten för våldtäkt.

Enligt anklagelserna ska Harvey Weinstein, 65, tvingat tre kvinnor till sexuella handlingar, skriver tidningen The New Yorker. En av dem är skådespelaren Asia Argento som säger att hon varit tyst tills nu på grund av rädsla över att få sin karriär krossad.

Lucia Evans var en blivande skådespelare när hon mötte filmproducenten 2004 i New York. För tidningen berättar hon att han tvingade henne till oralsex trots att hon flera gånger sade nej.

Den tredje kvinnan vill vara anonym men berättar om liknande händelser på ett hotellrum.

Även Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Ashley Judd och Rose McGowan säger sig ha blivit sexuellt trakasserad av filmproducenten.

"Avskyvärt" och "oacceptabelt"

Skådespelarfacket SAG-AFTRA kallade i måndags Harvey Weinsteins beteende för "avskyvärt" och "oacceptabelt".

"Vi berömmer modet och uppriktigheten hos de kvinnor som har berättat om detta skamliga, aggressiva och olämpliga beteende som de upplevt med framstående anställda i branschen. Vi stödjer deras rätt att berätta och vi lyfter deras röster så att deras sanningar hörs. Alla har rätt att arbeta i en miljö fri från diskriminering och trakasserier", skrev facket i ett uttalande.

Hillary Clinton: "Bestört"

Under tisdagen sade Hillary Clinton att hon var "chockad" och "bestört" över anklagelserna.

- Beteendet som beskrivs av flera kvinnor kan inte tolereras. Deras mod och stödet från andra är avgörande för att stoppa detta beteende, sade hon enligt AFP.

Harvey Weinstein har sparkats från bolaget The Weinstein Company men gjorde ett sista försök att rädda sitt jobb. I ett mejl The Hollywood Reporter tagit del av vädjar han till andra branschhöjdare att hålla honom om ryggen.