Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På torsdag drar tioårsjubilerande festivalen Way Out West igång i Slottsskogen i Göteborg. Arkivbild.

Way Out Wests tioårsjubileum stundar

På torsdag slår årets upplaga av Way Out West upp portarna. Väldigt lite tyder på att festivalen har tappat i popularitet.

Det har gått en röd tråd genom Way Out Wests artistbokningar sedan starten 2007. Spelprogrammet har präglats av en blandning mellan välkända internationella kioskvältare och nya artistfynd som Pitchfork och andra musiksajter precis har hunnit börja hajpa.

Årets Way Out West är inget undantag, och dragplåster som trotjänarna Morrissey och PJ Harvey samt nyare ansikten som Anderson Paak och Jessy Lanza har satt ett högt tryck på biljettförsäljningen.

- Vi har sålt mer biljetter än någonsin, men då har vi i och för sig ökat kapaciteten något tusental. Vi har ju öppnat en ny, femte, Slottsskogsscen som heter Höjden. Nu tror jag att vi är slutsålda ganska snart, säger Patrick Fredriksson, marknadschef på Luger.

"Vill alltid göra bättre"

När TT intervjuade Lugers vd Ola Broquist i vintras hade han följande att säga om hur det kommer att märkas att årets Way Out West blir den tionde i ordningen:

- Jag är allergisk mot tillbakablickande jubileumsaktiviteter.

Patrick Fredriksson säger också att festivalbesökarna inte ska förvänta sig "några fyrverkerier", men att det i sin tur inte betyder att det saknas märkbara förändringar.

- Vi har förbättrat, förändrat och förnyat festivalområdet. Det hänger inte nödvändigtvis ihop med att vi fyller tio år, utan det är för att vi alltid vill göra det bättre. Vi har exempelvis fler och större serveringsområden. Det kommer absolut att kännas som en ny festival på stora delar av festivalområdet, säger han.

Personalen utbildas

Sexuella trakasserier och våldtäkter har varit ett växande problem på sommarens festivaler. Inför Way Out West kommer alla som arbetar med servering på området att genomgå en utbildning för att bli bättre på att förebygga övergrepp och trakasserier.

- Vi har relativt mycket ny personal, och även om det är så att Way Out West har varit förskonad från liknande händelser under tidigare år så jobbar ju vår personal även på andra evenemang. Förhoppningsvis tar man med sig det man får lära sig här i allt annat man gör, säger Patrick Fredriksson.