Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Way Out West slår publikrekord

Det stora dragplåstret ställde in och regnet öste ner över Slottsskogen. Men ändå lockades drygt 27 700 till årets upplaga av Way Out West.

Förra året drog festivalen runt 27 000 besökare. Det här året slog Way Out West publikrekord. Drygt 27 700 besökare tog sig till Slottsskogen i Göteborg för att se artister som Beach House, Alicia Keys, och Håkan Hellström.

-Det har varit det bästa året på många sätt. Jag tycker att vi fick bukt med det vi haft problem med tidigare, att folk har upplevt att det har varit extremt svårt att ta sig in på många av klubbspelningarna, säger Ola Broquist på arrangören Luger.

Festivalen inleddes med regn på torsdagen, fortsatte med solsken på fredagen och avslutade med regn på lördagen. Men till den stora finalen på Flamingo-scenen tog regnet en paus för den Grammybelönande sångerskan Alicia Keys.

Neil Young ställde in

Innan festivalen kickade i gång drabbades den av tunga avhopp då bland andra Solange och Azealia Bank lämnade återbud. Under festivalens första dag kom ytterligare ett bakslag. Bara timmarna innan spelningen på torsdagskvällen ställde Neil Young och hans band Crazy Horse in. En av bandmedlemmarna hade varit med om olycka som omöjliggjorde inte bara spelningen på Way Out West, utan även resterade delen av Europaturnén.

Festivalarrangören Luger har varit försiktiga med detaljer om olyckan. Enligt obekräftade uppgifter till amerikanska medier rörde det sig om en bruten hand för gitarristen Frank "Poncho" Sampedro.

Via ett uttalande på Neil Youngs hemsida beklagades det inträffade.

"Vi är ledsna för de besvär det här orsakar våra fans och de festivaler vi var planerade att uppträda på. Precis som du måste vara, är vi också besvikna på den här olyckliga vändningen".

Fler kvinnor nästa år

I år var majoriteten av de uppträdande akterna män. Till nästa år siktar Way Out West på att förändra den siffran.

-De är viktigt att förbättra, och vi kommer att fortsätta jobba med jämställdhetsaspekten, säger Ola Broquist och jämför med Lugers andra festivaler Stockholm Music & Arts och Popaganda. -Vi har de senaste åren konsekvent ökat andelen kvinnor i lineupen. Vi hade en majoritet kvinnor på Music & Arts, ungefär häften på Popaganda och vi har kommit en bra bit på Way Out West.