Way Out West skippar kaffemjölken. När festivalen äger rum senare i sommar är den till stor del mjölkfri. ARKIVBILD.
Way Out West skippar kaffemjölken. När festivalen äger rum senare i sommar är den till stor del mjölkfri. ARKIVBILD.

Way Out West satsar på mjölkfritt

ANNONS
|

-Vi vill vara hållbara och skapa debatt, säger Patrick Fredriksson, festivalansvarig på arrangören Luger.

Han menar att just industrin kring nötkreatur är en "oerhörd miljöbov", vars påverkan på miljön kan jämföras med utsläppet från Sveriges alla personbilar.

-Det här är nästa steg i utvecklingen mot en hållbar festival. Att skapa ett hållbart evenemang är en skyldighet, fortsätter han.

Redan köttfritt

När Way Out West valde att slopa köttet inför festivalsommaren 2012 blev reaktionerna blandade. Många välkomnade initiativet, medan andra protesterade. När de flesta av mjölkprodukterna nu plockas bort tror och hoppas Patrick Fredriksson på företrädesvis positiva reaktioner. Syftet är att spara hundratals ton växthusgaser, men också att få i gång en diskussion.

-Men det är en het potatis. Det finns fortfarande ganska mycket okunskap kring hållbarhet generellt. Det är känsligt att bryta normen, säger han.

Plockar ni bort alla mjölkprodukter?

-All kaffemjölk tas bort och den absoluta merparten av maten kommer att vara utan mjölkprodukter. Men det kommer att säljas vissa ostar och glassar med mjölk.

Vill bryta normer

Strävan är att principen ska gälla även utanför festivalområdet i Slottsskogen. Arrangören uppmuntrar Göteborgs restauranger, kaféer och opinionsbildare att haka på initiativet, som får namnet "72hrs". Många har redan visat intresse enligt Fredriksson.

ANNONS

Som ett led i initiativet blir Oatly ny huvudsponsor för Way Out West. Bolaget säljer bland annat havrebaserad mjölk och glass.

Köttfritt, mjölkfritt, vad kommer härnäst?

-Nästa steg blir att arbeta mer med social hållbarhet. Vi har ett samhällsklimat i dag där man är mer eller mindre tvungen att våga provocera och bryta normer.

Så här blir Way Out West en mer mjölkfri festival:

-Kaffemjölken byts ut mot havremjölk
-Merparten av maten lagas utan mjölkprodukter

Första upplagan av musikfestivalen Way Out West anordnades i Slottsskogen i Göteborg 2007.

Sommaren 2012 meddelade arrangören Luger att festivalen skulle bli köttfri.

I år äger Way Out West rum 13-15 augusti, med artister som Patti Smith, Florence and the Machine och Beck.

ANNONS