Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Way out Vegas drömbokning - Gustaf Norén

Vad gör man när Way out West pågår för fullt, men man är för gammal för att orka gå? Ordnar en egen festival naturligtvis: "Spontandans kan det alltid bli", säger kultursamordnaren Jessica Henriksson.

Torsdagen den 10 augusti arrangeras äldrefestivalen Way out Vega för andra året i rad på äldreboendet Vegahusen i Göteborg, något som Göteborg Direkt var först med att skriva om. Samtidigt startar Way out West i Slottsskogen.

– Anledning till att vi har denna festival är att Way out West ligger precis i anslutning till Vegahusen. De boende pratar mycket om festivalen, de hör ju den från deras balkonger. Men de orkar av olika anledningar inte gå på en vanlig festival, säger kultursamordnaren Jessica Henriksson.

Hon arbetar för Tre stiftelser som består av tre olika äldreboenden i Göteborg.

– Vi jobbar lite på att ta in staden. När det är filmfestival har vi en egen och när det är Kulturnatta försöker vi arrangera något liknande. Så det känns som att man är med i samhället.

Satsar på känd artist

På Way out Vega är de boende och deras anhöra välkomna. I år står zumbagympa, pianolunch och samba på schemat. Dessutom finns ett café med rättigheter. Så om vädret tillåter kan det kanske bli ett glas vin i solen. Men den största bokningen är förmodligen Gustaf Norén.

– Det här är lite mer anpassat till äldre. Det är inte ett så späckat schema och man behöver inte springa mellan olika scener, säger hon och fortsätter;

– Vi ville göra något större i år och ta in en lite mer känd artist. Jag läste om Gustaf Norén som hade bjudit in de över 70 år gratis till Peace and Love-festivalen förra året. Jag frågade honom och han ville jättegärna komma. Han tyckte det här var görhäftigt.

Publiken får önska låtar

Inför spelningen har de boende fått önska sig låtar som Gustaf Norén kommer öva in.

– Han anpassar sig lite till vad de gillar. Fast de gillar ju Mando Diao, exempelvis "Strövtåg i hembygden". Sedan har de önskat Jan Malmsjö, Evert Taube och lite musik från 30- och 40-talet. Kanske att de slänger in någon rockigare låt, det hade varit roligt.

Tror du det blir någon dans?

– Spontandans kan det alltid bli. Kanske någon boende eller personal som bjuder upp. Och efter Gustaf Norén kommer ett gäng sambadansare som en fartfylld avslutning.

LÄS MER: "Hjälp! Är det så här det känns att vara gammal?"

LÄS MER: 75-åriga Mariannes dröm - träffa Glenn Hysén