Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Denzel Washington är tillbaka i rollen som McCall i actionrullen "Equalizer 2". Arkivbild.

Washington tillbaka som lågmäld våldsmaskin

Efter fyra år är Denzel Washington tillbaka som den lågmälda men effektiva våldsmaskinen McCall. ”Equalizer 2” är den första uppföljare han har gjort under sin över 40 år långa karriär. Orsaken är enkel – ingen har frågat honom.

Berättelsen om Robert McCall, en man med ett förflutet inom en säkerhetsorganisation och som finner det svårt att leva det lugna liv han tänkt sig, bygger på en tv-serie från slutet av 1980-talet. Huvudrollen spelades där av Edward Woodward.

När Denzel Washington, regisserad av Antoine Fuqua, gjorde rollen till sin blev publikens gensvar varmt.

- Dörrvakten i mitt hus brukar säga ”jag gillar de filmer du gör, men när kommer en fortsättning till 'The Equalizer'", säger han till TT.

"Annorlunda story"

"Equalizer 2" är den fjärde film Washington gjort med Fuqua som regissör.

- Det är oerhört viktigt att göra många filmer med samma regissör. Jag gjorde fem med Tony Scott, jag har gjort fyra med Spike Lee. Det har uppstått vänskaper, det går lättare att jobba då.

I den första filmen drogs McCall in i en våldsspiral när han ville hjälpa en ung flicka. I den nya filmen arbetar han som taxichaufför när en av hans få nära vänner mördas – han svär att hämnas vilken gör att han måste konfrontera personer ur det förflutna.

- Det är en annorlunda och ny story, och det gjorde det intressant. Han är inte densamme, han har börjat lära sig att umgås med människor. Har han börjat läka invärtes? Han kan saker som han lovat sin nu avlidna fru att inte använda – samtidigt som det är den person han är.

Brutala filmer

Dessa ”saker” handlar bland annat om McCalls kunskaper i att använda våld – det är brutala filmer där han till exempel har använt sig av en korkskruv och ett kreditkort med blodiga resultat.

- Ja, vem kom på idén med kreditkortet, säger Denzel Washington och skrattar.

- Hur våldet ser ut, det är upp till filmskaparna i fråga.

TT: Blir det en tredje film om McCall?

- Jag vet inte. Det får publiken bestämma. De kanske håller på med ett manus just nu, men jag vet inte. Jag tänker inte på det.

Däremot tänker han på sin son John David Washington som har en av huvudrollerna i Spike Lees film ”BlacKKKlansman”.

- Jag är oerhört stolt, men jag måste se om den. När jag såg den kollade jag bara på min son och missade allt annat.

"Equalizer 2" får svensk premiär den 24 augusti.