Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Voodoo funk i Slottsskogen

Nestor del Castillo på Kulturförvaltningen guidar till årets Sommarunderhållning i Göteborg.

Vilka är årets höjdpunkter?
– Jag tycker att allt är höjdpunkter förstås, men kan lyfta fram några. Vaudou Game från Togo-Benin spelar något som kallas voodoo funk den 31 juli på Slottsskogsteatern. I början av juli kommer Los Gaiteros de San Jacinto, ett band som började spela cumbia i Colombia för 80-90 år sedan. En originalmedlem är med, han är 89 år nu men var bara ett barn när bandet började spela. Den 14 juli spelar La Dame Blanche från Kuba modern cumbia på Villa Belparc. Dessutom har vi stora svenska artister som Lill Lindfors.

Vilka är dina bästa tips för barnfamiljer?
– Våra barnföreställningar är i toppklass. Cirkus Unik håller workshops runtom i stan, Pelikanteatern gör föreställningar för de allra minsta, och Karrik gör musik för barn som brukar vara väldigt populär.

Vilka olika platser gäller?
– Det händer saker i samtliga stadsdelar, men huvudarenorna är i Slottsskogen. På Slottsskogsteatern har vi vår huvudscen, varje måndag är det visafton på Gräfsnäsgården, och i Villa Belparc har vi jazz på tisdagskvällar och danskvällar på torsdagar.

Ni fyller 70 år i år – hur märks det?
– Det kommer framför allt att märkas den 19 augusti. Då har vi vår avslutningskväll under Kulturkalaset. Sonja Aldén, Maxida Märak och kubanska Síntesis spelar i det stora tältet i Bältespännarparken. Där kommer vi också att visa ett bildspel med alla artister vi haft sedan startåret 1946. 

Hur tänker ni när ni sätter ihop programmet?
– Vi försöker täcka in hela stadens befolkning, vad gäller till exempel sexuell läggning, kön och ursprung. Sommarunderhållningen ska spegla befolkningen i hela Göteborg. Vi har fem internationella artister i år, förutom de jag redan nämnt även Talya G.A. Solan från Israel.

Vad kostar det att anordna Sommarunderhållningen?
– I år ungefär 1,5 miljon kronor. Det varierar från år till år beroende på vilka samarbetspartners vi har.