Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Viveka Sjögren: Den andra mamman

Viveka Sjögrens bilderbok är en lustfylld och egensinnig historia om en växande mamma.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Viveka Sjögrens Den andra mamman är en ny bilderbok att bli glad åt. Lustfyllt och egensinnigt berättar den om en mamma och hennes två små flickor.
Storasyster Shirin och lillasyster Nina skall på utflykt med dagis. Deras mamma vill absolut följa med. Hon är en blyg invandrarkvinna i gråa heltäckande kläder och huvudduk. Eftersom hon varken kan läsa eller prata svenska ordentligt har hon nog missuppfattat lappen från dagis. Ingen annan kommer till busshållplatsen. Shirin är ledsen och arg på mamma. Men de tar ändå bussen till havet, och Shirin får som vanligt ta ansvar för att köpa biljetterna och prata med chauffören.
Men när de kommer till havet blir plötsligt mamman en annan. Hon blir glad, modig och initiativrik. Hon slåss mot en tjur och berättar om en flicka som älskade att leka med drakar. Efter en stärkande natt i sanden är det hon som tar ansvar för att fråga efter rätt buss tillbaka.
Bilderna är roliga att titta på. De förklarar allt som inte sägs i den enkla och barnsliga texten. Med egna ögon får vi se hur stor och fasansfull tjuren är, hur små flickorna är och hur vackert stjärnorna glimmar över det ändlösa havet om natten, när man sitter vid en värmande lägereld på stranden och får höra mamma läsa sagor ur en busstidtabell. Och så får vi se hur mammans gråa sjal förvandlas till en som är vackert röd och grön i samma stund som mamman själv blir förvandlad.
För förvandlingen handlar inte om att kasta av sig sjalen, utan om att ta sitt vuxenansvar. Att våga vara glad, självsäker, bestämd och ta hand om sina ungar även när faror hotar och saker inte riktigt går som man planerat. Om berättelsen inte är sann så är den ändå en härlig och tröstande fantasi. Inte bara för små ilskna flickor med tändstickstunna ben, utan också för vuxna.