Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vita Kränkta Män lägger ner sin sida

Vita Kränkta Män är Facebooksidan med syfte att bekämpa rasism, sexism och homofobi genom humor och satir. Trots över 65 000 like:are lägger sidan nu ner. Anledningen är de hatiska kommentarerna.

"VKM har varit en fristad för feminister och antirasister där vi kunde hitta kraft i varandra. Vi har påverkat samhällsdebatten och engagerat nya människor till vår fantastiska rörelse för ett feministiskt, antirasistiskt samhälle. VKM lägger nu ner" skriver administratörerna. De menar att om de inte hittar en teknisk lösning som gör det möjligt att låsa kommentarsfälten, kommer sidan att stängas ner. Att moderera tar för mycket tid och energi, personerna bakom Vita Kränkta Män vill lägga kraften på annat än kräkningar, hot och personpåhopp.

Facebooksidan har funnits sedan oktober 2011 och skapades av Kawa Zolfagary. Året därpå kom även boken, med samlade texter och utklipp. Syftet är att belysa ett fenomen där de som sitter i toppen av samhällspyramiden beter sig som att de befinner sig på botten, och på sidan postas olika kommentarer från människor som skyller varenda motgång i livet på de som avviker från normen. Det har varit menat som ett roligt och effektivt sätt att belysa och bekämpa rasism, sexism, homofobi och andra former av diskriminering. Även om sidan är omtyckt, med över 65 700 gillare, har den också väckt stort motstånd. Hatet blev till slut för mycket för Kawa Zolfagary, som nyligen hoppade av.

- Det var ett heltidsjobb att radera de rasistiska och hatiska kommentarerna, säger han. Man fick gå in och kolla konstant – på tunnelbanan, lunchen, alla raster. Jag blev trakasserad, hotad och utsatt för påhopp. Det hade varit konstigt om man inte mådde dåligt.

Kawa Zolfagary tror att nedläggningen kan vara en ögonöppnare för allmänheten. Han tycker det viktigaste man kan göra är att visa sitt stöd öppet.

- Om man inte får support för det man gör orkar man till slut inte. Det viktigaste man kan göra på nätet är att visa att man finns och delar ens åsikter. Det krävs bara en enda liten kommentar, som "bra gjort" eller "heja!". Det är jättemånga som stöder oss, men också jättemånga som tycker det är bra utan att säga någonting. De som är arga har ett annat behov av att kommentera, de syns.

Kawa Zolfagary pratar om 2012 som ett guldår som spräckte mångas fördomar om att feminister och antirasister är humorlösa. Humor och satir har synts i politiska sammanhang, inte minst i serievärlden med illustratörer som Liv Strömqvist, Nanna Johansson och Sara Granér. År 2013 är det inne att vara seriös igen.

- Nu tror jag det är dags att komma tillbaka, att bli allvarsamma och dra seriösa analyser. Det är positivt, det får aldrig bli för mycket åt ett håll utan det gäller att hålla en balans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.