Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"De hänsynslösa" hade världspremiär 1992 och gick upp på svenska biografer året därpå.

Visste du detta om "De hänsynslösa"?

Tom Waits ville ha en roll, Tarantino ville göra en pjäs och publiken lämnade salongen innan filmen var slut. När "De hänsynslösa" firar 25 år avslöjar filmteamet nu sju udda fakta om kultfilmen.

25 år efter premiären återförenades gänget bakom kriminalthrillern "De hänsynslösa" på filmfestivalen Tribeca i New York i går kväll. Regissören Quentin Tarantino och skådespelarna Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen och Steve Buscemi passade på att avslöja hittills okända kuriositeter om filmen i en paneldebatt efter visningen.

Variety har listat sju av dem:

1. Tom Waits gick på audition

En av alla som ville ha en roll i filmen var Tom Waits, som gick på audition i Los Angeles. "Jag gav honom Madonna-monologen (en passage där rollfigurerna diskuterar Madonnas singel 'Like a virgin', reds anm), bara för att få höra Tom Waits säga just de replikerna", säger Quentin Tarantino.

2. Tarantino ville göra pjäs av filmen

Enligt Harvey Keitel funderade Quentin Tarantino på att sätta upp filmen som pjäs i stället, och av den anledningen var repetitionerna ovanligt långa med Hollywood-mått mätt.

3. Den ikoniska dansen var spontan

En av filmens mest omtalade scener är den där rollfiguren Mr Blonde (Michael Madsen) dansar till Stealers Wheels käcka låt "Stuck in the middle of you" medan han torterar en polis. En helt spontan dans, enligt Madsen:

"Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra. I manus stod det: 'Mr Blond dansar runt som en galning'. Jag tänkte, vad fan betyder det, att jag ska dansa som Mick Jagger, eller vad?

4. James Cagney inspirerade

Slutligen blev det skådespelaren James Cagney, verksam på 1930-, 40- och 50-talen, som inspirerade till dansen. Madsen mindes en liten dansrörelse från en av Cagneys filmer, och använde den.

5. Tarantino inspirerades av bröderna Coen

Tarantino ville att "De hänsynslösa" skulle bli mer än en genrefilm, och sneglade på filmbröderna Joel och Ethan Coens "Blood simple" (1984) för att snarare göra filmen till en "genrebaserad konstfilm".

5. Publiken flydde

Vid de första visningarna av filmen på olika filmfestivaler räknade Tarantino hur många som lämnade biosalongerna under den berömda tortyrserien. Den högsta siffran under en och samma visning: 33.

7. Den förlösande middagen

Quentin Tarantinos absoluta favoritögonblick under arbetet med filmen, strax innan inspelningarna skulle börja, var då han på en middag med skådespelarna hemma hos Harvey Keitel insåg att rollbesättningen var perfekt:

"Killarna var så perfekta i sina roller och förstod materialet så bra. Jag tänkte: 'Jävlar, om jag bara fokuserar på filmen så sitter den. Allt jag lägger till utöver detta är bara grädde på moset".