Visselblåsare: "Zara leder rörelsen"

ANNONS
|

Kommentaren kan tyckas oförarglig. I en DN-intervju kritiserade 17-åriga sångerskan Zara Larsson Bråvallafestivalens arrangörer för att de inte marknadsfört henne och de andra kvinnliga akterna lika mycket som de manliga. Men reaktionen blev massiv; en veritabel hat- och hotstorm blossade upp på nätet.

Zara Larsson behövde dock inte stå ensam i stormen. Hashtaggen och kampanjen #backazara fick nätet att svämma över av stöttande hälsningar. Bland dem som ställde sig bakom sångerskan i fajten mot hatarna fanns till exempel kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), Marit Bergman och Malena Ernman.

-Jag tycker att det är fantastiskt och jag är enormt tacksam över alla som har lämnat kommentarer. Det gör mig extremt lycklig och ger mig styrka, säger Zara Larsson om stödet hon fått.

Operasångerskan Malena Ernman, som själv har fått utstå näthat, tror att Zara Larssons kamp mot näthat och sexism kommer att leda till en verklig förändring.

ANNONS
-Hon når en stor publik och därför väger hennes ord tungt. Jag brukar säga att unga artister som står upp för det som Zara gör för fungerar som ett slags vaccin mot hat och rasism och antifeminism. Deras betydelse är enorm och Zara leder den rörelsen just nu, säger hon.

Sysselsättning: Artist.

Visselblåsarhandling: Kritiserade mansdominansen på festivaler.

Motstånd: Hatades och hotades på sociala medier.

Resultat: Kampanjen #backazara startades på sociala medier för att stötta henne.

Visselblåsarfaktor: Hög.

ANNONS