Fotografen Albert Wiking har gjort boken "We have a dream" tillsammans med Oscar Edlund. Nobelpristagare, eldsjälar, aktivister och politiker – 114 personer berättar likt Martin Luther King om sin vision för en bättre värld.
Fotografen Albert Wiking har gjort boken "We have a dream" tillsammans med Oscar Edlund. Nobelpristagare, eldsjälar, aktivister och politiker – 114 personer berättar likt Martin Luther King om sin vision för en bättre värld.

Visioner om världen i fotoprojekt

ANNONS
|

Efter att ha sagt nej till tusentals intervjuförfrågningar tackade fredspristagaren Malala Yousafzai ja till en svensk duo. Tillsammans med 113 andra porträtteras och intervjuas hon i projektet "We have a dream", av Albert Wiking och Oscar Edlund. De fick tio minuter på hemlig ort.

- Det var ett fint möte men en svår plåtning. Miljön erbjöd inte mycket, det var ett minimalt arbetsrum, säger fotografen Albert Wiking, som ville avbilda henne utifrån den klassiska kvinnokampsaffischen med texten "We can do it".

ANNONS

Malala gillade idén, men rådgjorde med sin pappa om huruvida hon som muslim kunde visa sin nakna arm. Sju av tio minuter gick. Kvar fanns bara tid till ett par snabba bilder, berättar Albert Wiking.

- När vi mötte Dalai Lama hann jag med tre exponeringar medan alla runt omkring ropade "no time, no time".

Omöjligt projekt

Duon bakom "We have a dream" har fotograferat och intervjuat några av världens mest eftersökta personer, bland andra Ai Wei Wei och Roberto Saviano. Att få till ett möte kunde dröja åratal och de har arbetat från och till med projektet under tio år. Men långt ifrån alla som deltar är kända.

- Vi har valt människor för att de har inspirerande berättelser som berör oss, säger Oscar Edlund.

Ämnen som lyfts fram är till exempel den arabiska våren, politiskt förtryck och mobbning.

ANNONS

- När man läser i tidningen blir man beklämd över alla orättvisor. För oss räckte det inte med att bidra med pengar. Vi ville göra mer. Vår vision är att dessa berättelser ska inspirera människor att omsätta vilja, hopp och drömmar till handling, säger Albert Wiking.

Starka kvinnor

Arbetet med projektet har lett till många starka möten för duon.

- Framför allt med alla starka kvinnor, säger Albert Wiking och räknar engagerat upp flera av dem.

Där finns svenska Jeanette Mikkelsen vars gammelmormor blev våldtagen på ålderdomshemmet, vilket fick henne att engagera sig i äldres rättigheter. Pakistanska Asma Jahangir har flera gånger fängslats på grund av sin kamp för kvinnor.

- Hon är överklass och kunde leva bekvämt, men valde att riskera sitt liv för att kämpa för utsatta och svaga, säger Albert Wiking, och bläddrar fram till Helen Bamber, som vigde sitt liv åt att rehabilitera tortyrskadade. Han ropar högt: "denna fantastiska människa!"

ANNONS

Vi-projekt

Projektet, som också är en fotoutställning och ett läromaterial, är ett "vi-projekt". Alla bidrar med en pusselbit, säger Albert Wiking och berättar om 15-åriga Ida Engblom, som blev mobbad hela skoltiden.

- Vad har hon gjort för ont? Ingenting! Att ge henne en röst som är lika mycket värd som Dalai Lamas, för att hon har något viktigt att säga, det räcker långt för mig.

I dessa oroliga tider vill de visa att samhällsengagemang betyder något.

- Det är viktigt att inte tappa tron på att det finns en framtid, som kan vara ljus. Alla behöver inte vara Mandela men man kan göra saker på hemmaplan som är viktiga för människor i ens närhet, säger Oscar Edlund.

Fakta: "We have a dream"

"We have a dream" är en bok, en fotoutställning och ett läromedel. Utställningen ska visas på Fotografiska museet i Stockholm 9 december till 19 februari 2017 och sedan turnera nationellt och internationellt. Fryshuset i huvudstaden har under hösten arbetat med läromaterialet och skapat en egen version av utställningen där eleverna i text och bild har berättat om sina drömmar.

Sammanlagt deltar 114 aktivister, Nobelpristagare, författare och politiker, bland andra Zara Larsson, Richard Branson, Patti Smith, Marina Abramovic, Nelson Mandela, Margot Wallström, Ingrid Betancourt, Ruby Rose, Jason "Timbuktu" Diakité och Amos Oz.

Den första som bjöds in till projektet var den dåvarande utrikesministern Anna Lindh. Sidan bredvid hennes bild är tom; hon mördades innan intervjun genomfördes.

Duon bakom projektet: Albert Wiking, fotograf som är född 1956 och bor i Lund. Han har tidigare gjort bland annat utställningen "Eldvatten" om människors förhållande till alkohol.

Oscar Edlund, evenemangsarrangör som har kontaktat och intervjuat de medverkande. Han är född 1979 och bor i Stockholm.

Texterna är författade av journalisten Daniel Rydén.

Fakta: Berörande möten

Oscar Edlund om Patti Smith: "Mötet med Patti Smith var förbannat roligt. Hon hade valt ut ett antal fotografer och Albert var nummer två. Vi kommer in i rummet och den föregående fotografen hade ett helt månlandskap av utrustning runt henne, med laptops, kameror, backdrops och assistenter. Jag gick fram, tittade på skärmen och tänkte 'blev hans bilder inte bättre?'. Albert pratade med Patti Smith om fotografi och så ska bilden tas. Det blir ett par snabba knäpp med Alberts enkla kamera och när hon senare fick se resultatet sade hon 'wow, it’s a very strong picture. I love it.'"

Albert Wiking om Roberto Saviano: "Vi träffades på hemlig ort i Rom. Jag valde att plåta honom ute och där står livvakter och tittar efter krypskyttar. Det fascinerar mig hur maffian inte har lyckats få kontakt med hans säkerhetsfolk. Han flyttar varannan dag och hur kan han lita på någon? Saviano kom med ett helt pansarstopp för att fotograferas för det här projektet. Av lilla mig. Det var ett starkt möte, men det var det att träffa Ida också, som var mobbad men bet ihop och bestämde sig för att hjälpa andra mobbade – men även dem som mobbar."

ANNONS