Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Visionärerna: "Ringön är framtiden"

De sade upp sig och tog över nedlagd chokladfabrik.

Man behöver inte leta länge för att hitta kreativa krafter på Ringön. Ett av de större tillskotten heter Kolgruvan och breder ut sig över fler hundra kvadratmeter. 

I ett turkost plåthus på Ringön har 700 kvadratmeter lokal nyligen målats klart. Vännerna Willy Rudman och Fredrik Wernér har rollat väggar och penslat rör konstant sedan i oktober. 

– Det är svårt att förklara hur det såg ut när vi började. Det var spindelnät överallt, kablar hängde kors och tvärs. Det var helt omålat, flagnade från taken och var stora hål i väggarna. Men nu har vi har målat allt – toaletterna, köket, övervåningen och gått på alla rör med pensel, säger Willy.

Tröttnade på Volvo

Resultatet av allt slit heter Kolgruvan och är ett kreativt hus där de hyr ut kontorsplatser, studior och anordnar events och konferenser. En gång i tiden var byggnaden en chokladfabrik, men det enda som nu vittnar om tidigare godistillverkning är en liten skylt på elskåpet med texten "chokladrörare 1".  

Tanken på den här typen av kreativ lokal började ta form när Fredrik följde med en kompis och letade lokaler till hennes trettioårsfest. När han och några vänner senare var på jakt efter en musikstudio kom han att tänka på den turkosa plåtbyggnaden.

– Jag kontaktade hyresvärden och frågade om vi fick hyra ett rum och han föreslog att vi skulle ta hela lokalen i stället.

Fredrik hade jobbat som konstruktör på Volvo i nästan nio år men började tröttna, han hade egentligen aldrig varit särskilt intresserad av bilar. Under en semester i Japan berättade han om lokalen för Willy som just sagt upp sig från sitt jobb som projektledare på bank. Så fort de kom hem gick de och tittade på den tillsammans och bestämde sig för att köra. 

– Ringön är framtiden i Göteborg, det är skönt att vara på plats här innan lokalerna blir för dyra. Priserna går upp väldigt snabbt, för bara fyra till fem år sedan var det kanske hälften av vad priserna ligger på nu. De flesta som kommer hit är förvånade över hur centralt och lätt det är att ta sig hit. Och lokalen är så unik, jag kände att vi lätt skulle kunna få en bra atmosfär och få folk att trivas, säger Fredrik. 

Växthus på taket

I dagsläget inhyser Kolgruvan bland annat ett par designers, en yogalärare, en filmproducent och i garaget håller trion Earthlab till, som använder jord i sitt formskapande. Dessutom har Fredrik omkring tusen idéer kvar för vad som ska göras. 

– Här nere vill vi bygga ett loft och på övervåningen vill vi bygga en musikstudio, på taket tänker vi oss ett växthus, och en bastu. Och så vill vi kanske ha lite ölbryggning och kaffe, säger han och Willy fortsätter:

– Fredrik står för allt som gäller design och inredning här och kommer med en ström av idéer hela tiden. Jag punktar upp och pushar för att de genomförs. Vi är ett bra team. 

Dessutom har de fått hjälp av grannarna på ön. Några elektriker har hjälpt dem att dra el och andra har delat med sig av byggmaterial trots att en hantverkare tyckte att de hade en jäkla ful lokal. 

De är båda nöjda med platsen på Ringön även om det inte bara varit lätt att försöka genomföra sitt drömprojekt, säger Fredrik.  

– Det har ju varit många jobbiga nätter när tankarna har sprungit iväg, och man har känt att vad fan håller jag på med? Och många har varit skeptiska och undrat om vi verkligen tror att folk kommer orka åka ut hit. Men vi ska visa dem att det går.