Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Regissören Amanda Kernell. Arkivbild.

Vinst för "Sameblod" i Tokyo

Det blev dubbelvinst för svenska "Sameblod" på filmfestivalen i Tokyo. Lene Cecilia Sparrok utsågs till bästa skådespelerska och filmen fick juryns specialpris.

Synbart rörda och direkt efter varandra fick de gå upp på scenen på Tokyos internationella filmfestival på torsdagsmorgonen: skådespelaren Lene Cecilia Sparrok och hennes regissör Amanda Kernell. Där tog de emot priset för bästa skådespelerska respektive juryns specialpris för den svenska succéfilmen "Sameblod".

Filmen skildrar hur sameflickan Elle Marja bestämmer sig för att bryta med sitt ursprung i Västerbotten på 1930-talet. Juryns motivering för Lene Cecilia Sparrok framfördes av juryns ordförande, regissören Jean-Jacques Beineix:

- Hon uppenbarar sig och med en enda blick på henne, existerar karaktären och fångar oss. Vi kommer aldrig att glömma henne. Hon är en naturförmåga, sade han.

Motiveringen för juryns specialpris framfördes av Nicole Rocklin, Oscarsvinnande producent av bland annat "Spotlight" :

- Från historiens omfång till manusets styrka, till det vackra fotot, scenografin, de fantastiska rollinsatserna och regin, så fick denna film om mognad oss att ifrågasätta vilka vi är och var vi kommer ifrån, sade hon.

- Det känns helt fantastiskt och surrealistiskt att få ett sådant här pris för sin första långfilm, och att se att filmen kan resa över hela världen på det här sättet. Men just nu är jag framför allt otroligt stolt över att Lene, som aldrig har skådespelat tidigare och vinner bästa skådespelerska på en sådan här stor festival, säger Amanda Kernell till TT.