Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vin Diesel.

Vin Diesel: The fast and the furious är genial

The fast and the furious är actionserien som inte handlar om bilar eller stunts. I stället går den emot Hollywoods konventioner och handlar om 2000-talets nya familj.

Läs också: Fast & furious 7 – bäst i hela serien

"I don´t have friends, I got family.” säger Vin Diesel samtidigt som kameran visar upp den nu avlidne Paul Walker. Det är trailern för den senaste och sjunde filmen. En filmserie som med åren gått från att ha varit en berättelse om street racing i Los Angeles till att bli en av Hollywoods mest inkomstbringande och märkliga actionserier.

The fast and the furious-filmerna gör lite som de själva vill. Allt eftersom uppföljarna följt på varandra har västkustens solsvedda asfalt och realism ersatts med nära på Avengersliknande äventyr där Dominic Toretto, Brian O´Conner och de andra förarna bekämpar internationella gangstrars genom att vara väldigt bra på att köra bil.

Läs också: Fast & Furious 7

Serien har aldrig haft en given huvudroll, karaktärer har i stället kommit och gått utan att någon ens varit med i alla filmer. När Han Lue råkade bli en oväntad publikfavorit så löstes problemet med att han dog i tredje filmen med att låta filmerna som följde utspela sig innan dess. Med åren har serien också blivit en uppsamlingsplats för skådisar som spåddes bli framtidens actionstjärnor. Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez och The Rock finns alla här och att Jason Statham spelar skurk i sjunde filmen behandlas som om kungen själv kommit på besök.

Därför blir det biljettrekord

Att säga att serien enbart förlitar sig på fräcka bilar och action är att missförstå vad som gör The fast and the furious till en smått genial serie. För varje snyggt stunt som genomförs så kan du ge dig på att filmerna också kommer att ägna lika mycket tid åt att låta karaktärerna dricka Corona i solnedgången och prata om hur viktigt det är med vänskap och familj. Förmodligen är detta grunden till att filmerna fortsätter slå sina biljettrekord. För trots alla dyra och snygga stunts så är The fast and the furious, med alla sina breda penseldrag, en uppvisning i effektivt berättande som vet att publiken gillar karaktärer de kan relatera till.

The fast and the furious visar oväntat nog upp Hollywoods överlägset mest etniskt varierade uppsättning skådespelare som här bildar en ny familj för 2000-talet. Färgade får lika mycket utrymme som vita och kvinnor lika mycket som män. Senaste filmen utspelar sig i Mellanöstern utan att ha en enda person från Mellanöstern som en av filmens skurkar. Och trots att serien gång på gång går emot Hollywoods förväntningar på vad som är ekonomiskt gångbart blir filmerna bara mer och mer populära.

Grepp om fansen

Faktum är att den enda klassiskt vita mannen i serien utgörs av den nu avlidne Paul Walker. Reaktionerna på hans död visar vilket grepp den här serien har om sina fans. Paul Walker omkom i en bilolycka under inspelningen av den senaste filmen och i detta har gränsen mellan film och verklighet rentav suddats ut. Från att Walkers kollegor gråtit öppet vid olycksplatsen, till att Vin Diesel förvandlat både sin Facebooksida och den sjunde filmen till en lång minnesgudstjänst för Walker, eller sin bror “Pablo” som han kallar honom.

Reaktionerna spred sig ända till de göteborgska fansen som tände ljus på en parkering i Bäckebol till Walkers minne. Det beror förstås inte på att filmerna har snygga stunts.

Slutet i senaste filmen hade förmodligen varit en lämplig avslutning för hela serien, men fler filmer kommer det förstås att bli. Att fylla tomrummet efter Walker kommer att bli svårt. Hans karaktär var trots allt publikens främsta surrogat, den vars situation vi skulle relatera till.

Att låta Vin Diesel ta över den funktionen skulle vara ett misstag, därför verkar det mer troligt att en gammal eller ny karaktär kommer få det otacksamma uppdraget. Men så länge The fast and the furious är trogen sina kärnvärden så kommer serien klara det. För hur mycket filmerna än förändrats till ytan så har de i grunden alltid handlat om familj. En familj som överskrider gränserna mellan kön och etnicitet och där varje problem går att lösa genom att låta Vin Diesel köra en bil rakt igenom det. Låt oss hoppas att resten av Hollywood tar lärdom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.