Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Polisens tekniker i arbete efter branden i Lars Vilks skapelse Nimis i november förra året. Arkivbild.

Vilks åtalad för återuppbyggnad av Nimis

Konstnären Lars Vilks åtalas efter återuppbyggandet av konstverket Nimis. Enligt åklagaren har han gjort sig skyldig till brott mot områdesskyddet i naturreservatet, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Ungefär en fjärdedel av hans konstverk Nimis, byggt av drivved på Kullaberg, brann ner i november förra året och efteråt sade konstnären att han planerade att bygga upp det igen.

- Det är klart att det ska byggas upp. Jag har alltid sagt att vandaliseras det, så ska man återställa det och göra det lite större för att markera hur det går till, sade han till TT.

Åklagare Lars Magnusson säger till tv-stationen att det uttryckligen står i reservatföreskrifterna att man inte får uppföra några anläggningar i området och att Nimis räknas som en anläggning. Lars Vilks hävdar däremot att han endast har säkrat konstverket efter branden.

Konstverket besöks av omkring 40 000 människor om året, enligt Lars Vilks, som hänvisar till ett avtal med länsstyrelsen om att han ska se till att det är säkert. Till TV4 säger han att åtalet ger ny energi till själva projektet, som varit föremål för många tidigare rättsprocesser.

- Konstverket är själva processen. Länsstyrelsen är en viktig medspelare i det här dramat. Det är bara att tacka och ta emot.