Vilken händelse i livet vill du helst få tolkad som dans?

Backateaterns Mattias Andersson ställer frågan, och tar Cullbergbaletten till hjälp för att gestalta svaret.

ANNONS
|

Efter föreställningarna The mental states of Gothenburg och The mental states of Sweden är det nu dags att vidga utrycket. Regissören Mattias Andersson har därför inlett ett samarbete med Cullbergbaletten.

Mattias Andersson är konstnärlig ledare för Backa teater i Göteborg. 2006 påbörjade dramatikern och regissören sin fältundersökning av det mentala tillståndet i landet, då främst bland unga göteborgare. Resultatet blev pjäsen The mental states of Gothenburg, som efter premiären på Angereds teater prisades och valdes ut till teaterbiennalen.

LÄS MER:Cullbergbaletten i ny Andersson-pjäs

I november 2013 fick pjäsen en uppföljare på Dramaten: The mental states of Sweden. Föreställningen byggde på frågor som Mattias Andersson via researchers och sociologer ställt till människor runt om i Sverige om landets nationalscen. Bland annat fick de tänka efter vilken händelse i deras liv de helst skulle vilja se gestaltad på Dramaten.

ANNONS

Härnäst tar Mattias Andersson hjälp av Cullbergbaleten för att skapa ett helt nytt verk i serien, med titeln The mental states of Sweden in dance.

Varför just dans?

– Jag har alltid älskat dans och flera av mina största scenkonstupplevelser har varit just dansföreställningar. Det är något särskilt som händer i scenrummet. Kroppar skapar något i nuet.

Vilken slags dans har berört dig mest?

– Framförallt föreställningar på internationella festivaler men även på Dans och teaterfestivalen i Göteborg. Där har jag sett vansinigt mycket bra genom åren.

Idén att omvandla The mental states-konceptet till dans har Mattias Andersson burit på länge, och tanken att få ställa frågor till svenskar om deras relation till dans och till Cullbergbaletten kittlar.

– Jag presenterade idén för balettens konstnärlige ledarew Gabriel Smeets för två år sedan och sedan dess har vi utvecklat våra gemensamma tankar.

LÄS MER:USA-turné för Cullbergbaletten

Nu kommer ett 50-tal personer att intervjuas runt om i Sverige. Deras röster ska också finnas med i den färdiga föreställningen.

– En fråga kommer att vara vilken specifik händelse i deras liv de helst skulle vilja se som dans. En annan fråga är vad de egentligen tänker när de hör ordet dans, eller Cullbergbaletten. Mattias Andersson ser fram emot att få vidga sitt sceniska uttryck inför premiären som blir på Elverket 8 september 2017.

ANNONS

– Ens relation till narrativet ändras ju i dans. Det blir av mer stämningar och känslolägen än en illustrerad berättelse.

Vilken särskild händelse i ditt liv vill du själv helst få tolkad som dans?

– Hm...jag kommer att vara närvarande på något sätt helt klart. Men hur...det kan jag inte klämma ur mig. Inte än.

Vad gör du annars just nu?

– I början av veckan är jag på Backa teater och jobbar med textningen av föreställningen The Misfits inför Europaturnén. På tisdag spelar vi pjäsen på engelska och italienska för den som har vägarna förbi.

ANNONS