Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilgot Sjöman är död

Filmregissören och författaren Vilgot Sjöman har avlidit i sviterna efter en hjärnblödning. Han blev 81 år och lämnar efter sig hustru och tre barn.
Det var under söndagen som Vilgot Sjöman avled efter att ha drabbats av en hjärnblödning. Regissören och författaren hade in i det sista varit aktiv tillsammans med komikern och filmaren Claes Eriksson i att driva rättssak mot TV4 för reklamavbrott i deras respektive filmer Alfred och Hajen som visste för mycket.

För drygt två veckor sedan var fallet uppe i hovrätten och på onsdag väntas domen komma.

Vilgot Sjöman blev känd på sextiotalet med filmer som utmanade både det rådande filmspråket och synen på sexualitet. Hans andra film 491 handlade om ungdomar som stod utanför samhället och filmen hade inslag av både våldtäkt och sex med djur.

Ännu mera genklang gav de så kallade Nyfikenfilmerna, den första kom 1967, med Lena Nyman som undersökte det dåtida Sverige.

Men Sjöman skrev även böcker och debuterade med romanen Lektorn 1948. Den boken blev 1952 filmen Trots, i regi av Gustaf Molander och med Per Oscarsson och Harriet Andersson i några av rollerna.

Vilgot Sjömans sista film blev ett stort projekt om ingenjören Alfred Nobel, där Sven Wollter gjorde huvudrollen. Det var när den sändes 2002 som Sjöman anmälde TV4 till granskningsnämnden efter att tv-bolaget bröt för tre reklamavbrott. Sjöman ansåg att TV4 därmed bröt mot lagen som säger att reklamavbrott inte får förstöra det konstnärliga innehållet i en film.

Den kampen, som i dubbel bemärkelse tar slut denna veckan, gav honom Ingmar Bergmanpriset 2002.
- Jag tror att både jag och Claes överlever ett nederlag, men det skulle få konsekvenser får den allmänna hållningen i samhället, sa Vilgot Sjöman för två veckor sedan i Svenska Dagbladet efter domstolsförhandlingarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.