Viktigt att skydda öronen

ANNONS
|

En lång rockkonsert kan få allvarliga konsekvenser för hörseln.

– De tillåtna ljudnivåerna på en konsert är mycket högre än i andra sammanhang. Därför måste man använda hörselskydd, annars kan man få ordentliga skador, säger Radi Jönsson som är öronläkare på Sahlgrenska sjukhuset.

Men det räcker inte bara med att köpa ett par öronproppar. Det gäller också att vara uppmärksam på vilken sort. Enligt lagen måste hörselskydd ha en CE-märkning, som visar att de är kontrollerade och säkra.

– Är det inget CE-märke på är det mycket troligt att de inte ger det skyddet som det ska. Man ska helt enkelt inte köpa öronproppar om de inte är CE-märkta, säger Kerstin Jönsson, utredare på konsumentverket.

ANNONS

Men om propparna är godkända är inget som kontrolleras. Två företag har fått tillstånd att sälja hörselskydd utanför Ullevi, men varken kommunen, polis eller Konsumentverket kontrollerar om skydden är säkra och godkända.

– Vi har inte varit medvetna om detta, men vi kommer i fortsättningen säkert att ställa de kraven. Det är den som säljer som har ansvaret att se till att produkterna är godkända, säger Jan-Erik Ljungkvist på trafikkontoret.

Är man osäker är det bättre att avstå från köp, menar Konsumentverket.

– Köp inte omärkta öronproppar. Antingen står det på förpackningen att de är CE-märkta, då ska man välja dem. Eller gå till apoteket och köp istället, säger Kerstin Jönsson

Men riskerna med att inte använda något skydd är stora, och ökar ju längre tid man utsätts för hög volym. Bruce Springsteens senaste konsert var över tre och en halv timme lång. Då riskerar oskyddade besökare tinnitus men också allvarlig hörselnedsättning som blir permanent.

– Det ska vara tydligt utmärkt att de skyddar minst 20 decibel, säger öronläkaren Radi Jönsson.

Hon säger att det är viktigt att man köper öronskydden i tid så att man både hinner kontrollera och pröva dem.

– Många problem uppstår när man inte sätter in propparna rätt. Då gör de ingen nytta.

ANNONS

Hur du sätter in dem rätt kan du se bredvid artikeln – klicka på bilden för att göra den större.

• Kontrollera att öronpropparna är CE-märkta, det ska stå på förpackningen.

• Kontrollera att de skyddar minst 20 decibel.

• Pröva skydden så att de sitter bra och verkligen gör skillnad.

• Ha på dig skydden under hela konserten.

ANNONS