Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alicia Vikander.

Vikander tror på kreativ kvinnoframtid

Oscarsvinnaren Alicia Vikander har fått ny energi av sin karriärs hittills längsta paus. Inte minst metoo-uppropet har bidragit till det.

"Välkommen hem Alicia" står det på affischerna med Alicia Vikanders ansikte som tapetserats över Göteborg. Det är filmfestivalen som ligger bakom hälsningen och kärleken verkar ömsesidig, Alicia Vikander är glad över att få chansen att komma hem ("i en hel vecka") och träffa vänner och familj i Göteborg och i Stockholm.

- Det är fortfarande här jag har min närmaste krets, så det känns verkligen kul.

Oscarsvinnaren drar upp benen i en fåtölj i en hotellsvit, är avslappnat klädd i jeans och vit skjorta. En gnistrande ring på vänster ringfinger är det enda som skvallrar om giftermålet med skådespelaren Michael Fassbender. Det är mycket på gång just nu i Alicia Vikanders liv, även om hon för första gången i sin karriär har tagit en rejäl paus.

- Det ligger nog i alla kulturarbetares dna att man alltid är orolig för om man ska få en chans till. Men nu var det första gången jag sa till mig själv att jag kunde ta ett uppehåll. Jag har inte filmat på fem månader och det har varit precis vad jag behöver, att få andas och känna distans till mitt jobb. Och att få känna en hunger och en lust. Det har varit intressant, på bara ett halvår har den börjat krypa tillbaka. Fast man glömmer liksom bort att man ska göra press också, säger Alicia Vikander och skrattar.

Sårigt systerdrama

Det är ju också därför hon är i Sverige, för att promota sitt och regissören Lisa Langseths systerdrama "Euphoria", där Alicia Vikander spelar upp en sårig relation i ett tillspetsat läge tillsammans med Eva Green och Charlotte Rampling.

"Euphoria" är Lisa Langseths och Alicia Vikanders tredje film tillsammans, efter debuten "Till det som är vackert (2010) och "Hotell" (2013). De känns genuint sammansvetsade och avslutar gärna varandras meningar. Som när Alicia Vikander berättar att den senaste film hon spelade in var den actionladdade och muskliga "Tomb Raider" (som får svensk biopremiär i mars) och Lisa Langseth ironiskt bryter in:

- Det var en lugn och skön liten produktion.

Lisa Langseth berättar också att amerikanska tidningar brukar ringa ganska ofta och fråga hur Alicia Vikander var "från början, innan hon fick sin Oscar".

- Jag tycker faktiskt att du har förändrats väldigt lite. Vi har knappt ens pratat om att du fick den, säger hon och vänder sig mot Alicia Vikander.

- Jag tror att den största, liksom långsamma skillnaden är att jag var 19, 20 bast när jag träffade Lisa första gången. Så jag har fått någon som jag har sett upp till men också vuxit upp med.

- Men herregud, säger Lisa Langseth och skrattar.

- Men ta emot den här rosen nu! Jag tänker så mycket på vad det betyder att få träffa en ung kvinna som man kan se upp till och som jobbar så jävla hårt. Det gav mig en morot att göra precis samma sak.

Ny kreativitet

Alicia Vikander har startat sitt eget produktionsbolag, Vikarious, och när arbetet med att hitta nya projekt kommer på tal lyser hon upp. Metoo-uppropet har fyllt henne med ny, kreativ energi och hon har under de senaste fyra månaderna fått fler nya vänner i branschen än någonsin tidigare.

- Det har alltid varit en enorm sorg att möta alla inspirerande kvinnor i den här branschen och samtidigt veta att vi aldrig kommer att få mötas på en arbetsplats. Jag har liksom rättat mig efter den här regeln som jag har trott gäller: Det finns bara ett visst antal platser. Jag tycker det är fantastiskt att jag nu har fått telefonsamtal och haft mailkontakt med kvinnor som jag vill jobba med. Det är mycket ny kreativitet som kommer att komma ur det här.