Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alicia Vikander brukade spela "Tomb raider" som barn. Nu har hon tagit över rollen som Lara Croft. På torsdagen mötte hon pressen i Stockholm för att berätta om sina upplevelser av den nya "Tomb raider"-filmen.

Vikander hoppas på fler kvinnor i nästa film

Som barn vågade Alicia Vikander inte berätta för sina kompisar att hon spelade "Tomb raider". Nu har hon tagit över som Lara Croft på bio. Att rollfiguren utvecklats från sexig stereotyp till en mer mångfasetterad person fick henne att tacka ja.

Lara Crofts superkorta shorts och jättebröst är historia. I nya "Tomb raider", som har biopremiär den 16 mars, är det cargobyxor, svettigt linne och en vältränad, men normaldimensionerad kropp som gäller.

Filmen bygger på den omgörning av spelet som gjordes 2013, där en mer verklighetstrogen och sårbar version av Lara Croft introducerades. Lara är ung och vilsen i livet, jobbar som cykelbud och tränar MMA, men är inte den fullfjädrade mördarmaskin som gjorde debut i originalversionen från 90-talet.

Alicia Vikander ville gestalta en ung kvinna som kunde fungera som förebild på vita duken.

- Jag är feminist och skulle ha extremt svårt att vara med i ett sammanhang när jag inte känner att man värnar om kvinnliga karaktärer och försöker göra dem endimensionella, säger hon och fortsätter:

- När man väl breddar en roll så kommer alla toner av mänsklighet fram. Då handlar det inte bara om att vara superstark och cool och häftig hela tiden.

Vågade inte berätta

När hon var nio år gammal brukade hon spela "Tomb raider", men vågade inte berätta för sina kompisar att hon gjorde det. Då var spelvärlden ännu mer mansdominerad än i dag och Alicia Vikander hade svårt att erkänna att hon som tjej gillade att spela.

- Lara Croft var revolutionerande. Jag hade aldrig sett en ung tjej i ett tv-spel förut och även Angelina Jolie i de första "Tomb raider"-filmerna var revolutionerande på det sättet att man i stort sett aldrig hade sett en kvinna leda en sådan genre-action-film, säger hon.

De allra flesta förknippar Alicia Vikander med kostymfilmer och smalare kvalitetsdramer, men själv har hon också alltid älskat äventyrs- och actionfilmer. För henne var det en dröm att få träna upp sig i fyra månader och göra egna stuntscener i den minst sagt actionladdade berättelsen om hur Lara Croft försöker återfinna sin försvunna pappa. I filmen boxas hon, klättrar, skjuter pilbåge, hänger från stup och försöker överleva i forsar.

- Scenen i forsen var tuffast. Där fick jag åka ner 25 gånger i 11-gradigt vatten med rep runt händerna, berättar hon.

Hur byggdes "superkroppen"?

TT: Manliga skådisar får ofta frågor om hur de har byggt upp sin "superkropp". Har du också fått de frågorna?

- Nej, inte förut, vilket har varit lite tråkigt. Men det har ju i stort sett inte varit några roller för kvinnor där vi får spela action. "Atomic Blonde", "Mad Max", "Wonder Woman" – och kanske Angelina Jolie – det är några av de få gånger jag har sett kvinnor få ta för sig på det sättet. Så jag hoppas att fler kvinnor kan få prata om sådana saker som att de gjort fysiska förberedelser för en roll.

TT: Fast i "Tomb raider" finns det i stort sett bara tre kvinnor med större roller. Hur ser du på det?

- Det ifrågasätter jag också. Om en publik önskar att det blir en nummer två hoppas jag att det blir fler kvinnor i filmen.