Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Videoaktivisten Kazim Kizil har fängslats

Dokumenterade en gatuprotest. Anklagas nu för att ha förolämpat president Erdogan.


Filmaren, videoaktivisten och fotografen Kazim Kizil har fängslats på obestämd tid. Detta sedan han dokumenterat en gatuprotest mot resultatet i den kraftigt kritiserade folkomröstningen i Turkiet om att ändra grundlagen och ge presidenten mer makt.
– Han anklagas nu för att ha förolämpat presidenten Erdogan, säger regissören Carl Javér.


I två år har den Göteborgsbaserade filmaren Carl Javér tillsammans med Gustav Skogens arbetat med dokumentären Become the media, om gatujournalistik i Brasilien, Hong Kong och Turkiet. Under inspelningen har han följt Kazim Kizil i hans arbete.
– Han driver den turkiska gatujournalistorganisationen Kamera Sokak och är en oerhört engagerad medieaktivist. 

- Han följer med i det som händer politiskt även utanför Turkiets gränser,och har till exempel deltagit feministmarscher i Paris. Allt han deltar i dokumenterar han och lägger upp på You tube, säger Carl Javér.

Över 150 journalister och filmare i fängelse

Anklagelserna mot Kazim Kizil bygger på en tweet han skickade ut före gatuprotesten. Gripandet är ett i raden aktioner den Turkiska regeringen nu riktar mot filmskapare, i synnerhet dokumentärfilmare, och journalister. Amnesty International arbetar för Kazim Kizils omedelbara frisläppande, då de anser att hans fängslande är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.


I dag sitter över 150 turkiska journalister fängslade, nyhetsredaktörer har gripits genom polisrazzior och flera utländska reportrar har anklagats för spionage.

Filmen Become the Media produceras av Fredrik Lange via Vilda Bomben Film och har fått finansiellt stöd av Konstnärsnämnden, Lindholmen Science Park, Martin Svensson och Norrköpings Filmfond.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.