Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vic Vem vill utforska det mänskliga psyket

Trött på strömlinjeformad svensk hiphop som tröskar på om samma saker? Vic Vem vill vara alternativet. På fredagen är det releasefest med fullt band för nya plattan Medicinen.

Vic Vem har knappt sovit en blund när han sätter sig mittemot på ett kafé i stan för två veckor sedan. Hans son har varit uppe och snurrat hela natten och sömnlösheten beror alltså inte på att albumet Medicinen just ska släppas. Även om man skulle kunna tro det.

– Jag är tom, typ. Skivan ska släppas och jag har varit känslomässigt överallt under hela processen, som en destruktiv relation. Men det kan komma något fint ur en sådan också, det kan komma ett fint barn. Jag är nöjd med min skiva och jag är nöjd med min plats i livet, jag är någonstans jag för några år sedan inte ens vågade hoppas att jag skulle vara.

Vic Vems hudnära och uppenbart ärliga hiphop hittade en stor om än inte bred publik med debutplattan Villkorslös 2013 och två år senare kommer uppföljaren Medicinen. Han fortsätter utforska ändarna av det mänskliga psyket, Gud, jämställdhet och solidaritet och har alltid haft som mål att verkligen komma nära inpå lyssnaren. Något han egentligen redan lyckats med.

– Jag känner att jag faktiskt verkligen nått fram till många och kanske till och med hjälpt en del med mina texter, men när man nått ett mål så kommer ju förhoppningar av att nå nästa mål, säger han.

Ett sådant är att helt medvetet ställa sig vid sidan om stora delar av det resterande hiphop-Sverige, att erbjuda ett alternativ till det Vic Vem tycker är väldigt likriktat.

– Det görs mycket bra hiphop men allt låter på ett visst sätt, handlar om en viss grej. Min skiva är inte snabb eller lätt att ta in och när jag har gjort den har jag bara lyssnat på reggae och soul från 70-talet. Bara för att inte påverkas.

Två veckor senare, när detta skrivs, är Medicinen släppt och de ledande svenska hiphop-magasinen har svårt att hitta orden för hur de ska hylla plattan. Mottagandet är fantastiskt och samtliga premierar Vic Vems vilja att vara motvalls, att inte göra som andra. Något som tar oss till kvällens releasespelning på Musikens Hus. Återigen vill han ge folk något som inte finns: hiphop med fullt band.

– Ända sedan jag såg D’Angelo live första gången 2001 har jag känt att jag vill köra live med band. Med dj blir det begränsat och ibland lite stelt. Jag har jobbat i tio år för att få med precis det bandet jag har nu, Hot This Year (kompband till Kapten Röd och i stort sett all göteborgsk reggae) och utan att låta högmodig så måste jag säga att det låter väldigt bra, säger Vic Vem.

Fakta: Vic Vem

Aktuell med: Nya plattan Medicinen och releasefest på Musikens Hus i kväll.

Född och uppvuxen i Majorna där han på 90-talet fann hiphopen som ett alternativ till ett destruktivt liv. Efter år av samarbeten tillsammans med bland andra Parham släppte han 2013 solodebuten Villkorslös. Vic är alltid politisk och har, vid sidan om musiken, gjort sig känd för sina långa, starka a capellor på Youtube där han pratar om kärlek, solidaritet och främlingsfientlighet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.