"Vi vill att folk ska känna sig mörbultade"

ANNONS

Det började som en webbtv-serie på SVT Flow, blev en viral succé och fortsatte som fyra halvtimmesavsnitt på SVT som vann pris för "årets program" på Kristallen 2015. Nu har Robert Gustafsson och Johan Rheborgs karaktärer avancerat ännu ett steg, till biograferna, i långfilmen Morran och Tobias - som en skänk från ovan.

- Vi satte oss och såg hela tv-serien i sträck och kände oss riktigt mörbultade efter tittningen, misshandlade, sönderslagna och utmattade. Tänk om man kände såhär när man vart på bio? Där föddes tanken, säger Robert Gustafsson.

Fansen tjatade

Han och Johan Rheborg hade dessutom gjort ett omfattande bakgrundarbete till tv-serien som de aldrig fick utrymme för i de kortare sekvenserna. Det fanns helt enkelt mycket kvar att berätta om mamma Monica och sonen Tobias, som levt med varandra i ett slitet torp utanför Trosa i 34 år. Och fansen har "tjatat och tjatat" om nytt material.

ANNONS

- Tillslut tröttnade vi och bestämde oss för att ge dem mer, skrattar Robert Gustafsson. Morran och Tobias är väldigt befriande som karaktärer. De gör, säger och tänker saker som vi andra kanske gör i det tysta.

Finns det delar av Morran och Tobias i er som privatpersoner?

- Ja. Alla karaktärer har spår av en själv, det finns mycket att hämta om man rannsakar sig. Jag är till exempel själv väldigt "curlig" som förälder, säger Johan Rheborg.

I Morran och Tobias värld är det alltid något som brinner, kraschas och förstörs. Ibland är balansgången mellan det roliga och det tragiska hårfin, men det är också det som är tanken.

- Vi har stått väldigt mycket på scen, och de stunder då man lyckas ta publiken från stora, stora skratt till att prata allvar är fantastiska. Människor jag mött har klarat det och uppskattar vändningen, men det är klart att man kan bli obekväm också, säger Johan Rheborg och fortsätter:

- Det handlar om dynamik, jag har gjort stand up där jag mitt i ett skämt brutit av och börjat prata om känslan av att gå in på min pappas hospis - hur det luktar och känns där. Det är så man bondar med publiken, de ser att man är uppriktigt i sitt uppsåt.

ANNONS

Djupare bild

När långfilmen imorgon har premiär, är tanken att publiken ska få en djupare bild av Morran och Tobias, en slags förklaring kring varför de är som de är.

- Det roliga med filmen är inte att Tobias säger "hora" i trehundraartontusen olika sammanhang, utan: varför lyssnar inte Morran när han säger det? Varför berörs hon inte och vad är det som gör att de måste vara tillsammans? Vilka människor är normala? Alla människor är konstiga, har tiks och flippar på grejer. Det vill vi också prata om och detta är vårt försök, säger Johan Rheborg.

Fakta: Morran och Tobias

  1. Rollfigurerna Morran och Tobias dök för första gången upp 2013 i SVT:s sketchprogram Svensk humor. Därefter fick duon en spin off-serie som sändes på webben 2014, och fyra halvtimmeslånga avsnitt som visades på SVT 2015.
  2. Programmet vann i kategorin årets program på Kristallengalan 2015.
  3. Morran och Tobias - som en skänk från ovan har svensk biopremiär den 26 oktober.
ANNONS