Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Redouanne Harjane och Sara Forestier spelar huvudrollerna i "M". Den sistnämnda har också regisserat och skrivit manus. Pressbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Vi har lärt oss att inte vara rädda"

Ståuppkomiker, jazzmusiker, sångare – och skådespelare. Redouanne Harjane är 34 år gammal och spelar den manlige huvudrollen i Sverigeaktuella dramat ”M”.

I ”M” spelar han Mo, en snabbpratande kille som kör racerbilar och som på en busshållplats möter Lila. Hon studerar, ska snart ta sin examen, men hon stammar och därför talar hon inte så mycket. Lila spelas av Sara Forestier, som också har skrivit manuset och regisserat ”M”.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det där var lite "scary", att samma person gjorde allt. Hon var bakom kameran, hon var framför kameran, hon jobbade manuset och med att ge mig nyckeln till att förstå hennes rollfigur. Hon gjorde allt – och till råga på allt hade hon som motspelare mig, en nybörjare, säger Redouanne Harjane.

- Hon ville att jag skulle förstå killen jag spelade så mycket att jag kunde gå in i honom. Och det gjorde jag. Vid vissa tillfällen var jag han. Hans sätt att tala, att gå, att andas, det tog över mig.

Klassisk komedi

Harjane sysslade från början med klassisk komedi i ett teatersällskap. Men han tyckte inte om hierarkin, att man var tvungen hålla sig väl med chefen för att få bra betalt. Han slutade och upptäckte musik. Under två år studerade han musik, han lärde sig spela bas, piano, gitarr och klarinett.

- Sedan tog jag en paus från musiken, det var svårt att leva på den, och flyttade till Paris. Jag kastade mig in i ståuppkomikens värld, uppträdde på barer, på varuhus, affärer, överallt där de ville ha mig, berättar Redouanne Harjane.

- Läskigt? Mindre än vad jag trodde att det skulle vara. Jag var tvungen att göra det, jag ville ju inte flytta hem till mamma igen. Jag älskar min mamma, men det skulle ha varit ett nederlag.

Orolig mamma

Så han jobbade hårt, gjorde ibland tre shower per kväll, under förhoppningen om att förr eller senare bli sedd av någon från filmindustrin.

- Och en kväll hände det, någon kom och gav mig ett manus. Så kunde mamma sluta oroa sig. I tio år hade hon undrat ”sover du ordentligt, äter du bra”.

Någon ny film efter ”M”? Det kommer säkert, men inte just nu.

- Nu jobbar jag med att skriva min nästa ståupp-show.

"M" får svensk biopremiär den 11 maj.