Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Verkligheten är fantastisk"

En verklig historisk person, Constantia – oäkta dotter till kung Erik XIV, är huvudperson i Christina Wahldéns nya roman. - Enligt kyrkböckerna är vi faktiskt släkt, säger hon.

Författaren Christina Wahldén debuterade för snart tjugo år sedan. Hon skriver för alla åldrar och är i höst aktuell med tre böcker i tre genrer – en historisk roman, en barnbok och en äventyrsbok för unga vuxna.

Drottningen av Tiveden och Henrik Engelskman är hennes andra vuxenroman. Den handlar om Constantia, Erik XIV:s oäkta så kallande frillobarn.

- Jag hade inte en tanke på att skriva den här boken. Jag visste inte att hon fanns, det var min släktforskande svärmor som hittade henne. Ska man tro kyrkböckerna så är jag släkt med både Constantia och den tokige Erik på min morfars sida, berättar Christina Wahldén.

- Som gammal kriminalreporter tycker jag att det är spännande att vara släkt med en person som Erik, som dels mördade folk och sedan själv blev mördad.

Tänker tillbaka på sitt liv

I boken ligger Constantia på sin dödsbädd, nästan nittio år gammal, och tänker tillbaka på sitt liv. Hon minns sin far, Erik XIV, som avsattes och förgiftades av sina bröder. Hon minns också sin mor, den vackra Agda. "Jag kunde ha blivit drottning om min far äktat min mor i stället för en annan frilla", tänker hon.

- Tiden och historien är fascinerande men jag visste inte hur jag skulle berätta den. Men när jag fick idén om att Constantia skulle berätta sitt liv från dödsbädden löste sig allt, det blev en baklängesberättelse, förklarar Christina Wahldén.

Det är många minnen och skildringar som rullas upp, om hovliv och storslagna fester men också om död och sorg. Mest minns hon sin älskade Henrik Frankelin, hertig Karls engelske sändebud, som fick i uppdrag att skaffa en häst värdig en blivande kung och att anlita den första engelska skådespelartruppen som besökte Sverige.

- Constantia föds in i någon sorts jättelyx på Stockholms slott och så småningom mister hon allt. Mamman tas i från henne och hennes älskade barnflicka Karin Månsdotter gifter sig med pappan som hamnar i onåd. Pappan blir sedan galen och dör. När hennes Henrik dör gifter hon aldrig om sig och i slutet är det misär och hon bråkar ständigt med sina barn. 

Det finns en del skrivet, bland annat en faktaskrift om Constantia, som Christina Wahldén hittade när hon började leta.

- Jag har haft stor hjälp i researchen av Kungliga Biblioteket och Livrustkammaren, när det gäller kläder. Kröningsmanteln som hon har på sig i sängen kan man beskåda där.

I boken berättar Constantia detaljerat om hur hon som hovdam är med om det storslagna bröllopet mellan hertig Karl och Kristina av Holstein-Gottorp på Nyköpingshus (1592).

- I dag är det ett museum i slottet. Scenen som beskrivs i boken med de vilda älgarna, som Karl hade låtit fånga och släppt ut på borggården och sedan lät gästerna gå ut och skjuta, är väl känd på dagens Nyköpingshus. Så det är faktiskt inte mitt tillägg.

Bakgrund som kriminalreporter

Christina Wahldén är numera författare på heltid. Hon har en bakgrund som journalist och arbetade på Svenska Dagbladet i 25 år, varav tio som kriminalreporter. 

- Jag skrev mycket om sexualbrott och om brott mot kvinnor och barn, hedersrelaterat våld – så kallad mjuk brottslighet till skillnad mot narkotika och vapen. Jag tyckte att det var väldigt intressant och det berättar ju något om samhället. 

LÄS MER: Förlaget erbjuder "Kort kjol" gratis

LÄS MER: Kort Kjol laddades ner 3 000 gånger

Hennes debutbok Kort kjol (1998) handlar en ung flicka som blir våldtagen. Den blev mycket uppmärksammad när den kom. 

- Som författare vill man ju bli läst och Kort kjol är nu nästan tjugo år gammal och det är fortfarande den av mina böcker som är mest läst, den lånas ungefär 10 000 gånger på biblioteken varje år, trots att man ser att texten är gammal, de hade ju inte ens mobiltelefoner i den boken.

Besöker ofta skolor

Hon kände att boken behövde uppdateras och skrev en ny bok i samma ämne för samma målgrupp, unga vuxna. Villig utkom 2014. 

LÄS MER: Böcker i skolan upprör föräldrar

Christina Wahldén besöker ofta skolor och pratar med åttor, nior och gymnasieelever utifrån sina böcker. 

- Det är viktigt att prata om sex och att stärka unga att tänka att det är du som bestämmer. Ungdomar tittar, läser och ser en massa saker på nätet och behöver hjälp att sortera det dom ser. Vem blir bunden? – och vill alla det?

- När man läser om sexuella trakasserier vid konserter blir man lite sorgsen och tänker varför blir det inte bättre, frågar hon sig, och svarar själv:

- Det har faktiskt hänt något och det är bra att unga kvinnor anmäler och att man inte skäms på samma sätt som man gjorde förut. 

Christina Wahldén inspireras av det hon möter omkring sig i samhället. Hon har skrivit vuxendeckare om sexhandel i Norrbotten, psykisk ohälsa och människohandel. Hon har också skrivit om och unga på flykt i Europa.

- Verkligheten är fantastisk och nyheter är bra inspiration. Jag kan gå igång på en notis i tidningen. Hur gick det där till egentligen? 

Skildrar barn som insjuknar i cancer

Hon är mest känd för sina barn- och ungdomsböcker, totalt drygt tjugo. Nya barnboken Du är modigast handlar om allvarligt sjuka barn som har cancer.  Knut är 12 år och inlagd på barnonkologen, det är julafton och han kan inte åka hem för att han har fått feber. Han får en kompis, Doris, och tillsammans med en clown, en städare och en helikopterpilot gör de en spännande resa mot stjärnorna.

Många berörs av ämnet. Varje år drabbas 300 barn drabbas av cancer och alla har familjer, klasskamrater och vänner.

- Det finns inga svar men barn vill gärna tala om svåra saker. Berättelsen är påhittad men jag känner till miljön eftersom ett av mina barn drabbades för några år sedan och låg inlagd på en barnonkolog, förklarar Christina Wahldén. 

Ska man skriva om döden för barn?

- Ja. Det här är ingen bok som barn ska läsa ensam. Det är en slags tröstebok fast man inte vet hur det ska gå. Och jag är väldigt glad över att den är illustrerad, det finns en värme i Bettina Johanssons bilder.

Christina Wahldén skriver också lättlästa böcker som vänder sig till nyanlända i Sverige. Just nu arbetar hon med en serie som heter Vardag där hon i korta berättelser tar upp allt från svenska äldreboenden, till dagis, pappaledighet, fredagsmys och Melodifestival. 

- Jag är också ute och träffar glada och intresserade SFI-elever, som har en otrolig energi. Egentligen borde man tratta ihop trötta åttor som inte gillar att läsa böcker med dessa nyanlända. Här kan vi lära oss av deras hunger efter ett nytt språk och identitet.

 

Fotnot: Frilla: En frilla var en officiell älskarinna eller bihustru med vissa lagstadgade rättigheter. Barn till frillor erkändes oftast och hade begränsad arvsrätt.