Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Veckans podtips: Psyket

Varje fredag hela sommaren hjälper GP:s Kultur och Nöjesredaktion dig att botanisera i podcastdjungeln. Veckans tips handlar om psykisk hälsa och ohälsa i vardagen och om att våga prata om den.

Radioveteranen Emmy Rasper har sagt att SR-podcasten Psyket är det viktigaste radioprogrammet hon någonsin gjort. Anledningen är för att det handlar om psykisk ohälsa. 

– Min vision är att människor skall lyssna på podden och tänka, "Aha, det finns fler personer som mår som jag och de klarar sig". Samt att de ska känna att det finns hjälp att söka om det behövs.

I podcasten, som precis gjort sommaruppehåll i sin andra säsong, intervjuar Emmy Rasper olika mer eller mindre kända personer om deras mentala hälsa. Både hur den är för tillfället och hur den sett ut historiskt sett. Bland annat pratar hon med artisten Adam Tensta om att stänga av känslor, skådespelaren Saga Becker om självdestruktivitet och Paradise Hotel-vinnaren Robin "Mos" Andersson om rädslan för att försvinna ur mediebruset. 
Anledningen till varför programmet valt att intervjua enbart kända personer förklarar Rasper med att sättet media skildrat psykisk ohälsa på innan främst handlat om privatpersoner och ofta personer som är väldigt sjuka. För henne låg istället utmaningen i att dels prata om ämnet med folk som inte var kända för att lida av mental ohälsa. Ett anslag som sattes redan i första avsnittet då hon pratade om utseendeångest och att må dåligt med träningsprofilen Kalle Zackari Wahlström. 

– Och sen eftersom programmet skall rikta sig till unga så tycker jag det är viktigt att visa att folk som är kända och framgångsrika delar på precis samma problem som de själva kanske gör. 

Det är fortfarande rätt stigmatiserat att fråga eller prata om mental hälsa, hur gör man?
 
– Min egen erfarenhet är att det skönt när människor frågar om hur man mår. Det som är jobbigt är när ingen vågar fråga. Men ämnet har blivit mindre stigmatiserat med åren. Min teori är att alla har en psykisk hälsa precis som de har en fysisk hälsa. Vissa kanske är förkylda några gånger per år medan andra lever med något kroniskt. Jag tror folk mår bra på olika sätt och vid olika tider. Och tänker man så, så borde det inte vara så svårt att prata om. 

Psyket har för tillfället sommarlov men finns att lyssna på online och de gamla avsnitten sänds för första gången med musik i P3 kl 14:03 på lördagar. Programmet är därefter tillbaka 21 augusti och premiäravsnittet gästas av Beatrice Eli. …

Förtydligande: Emmy Rasper är även krönikör i Göteborgs-Posten