Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pressbild Sveriges Radio.

Veckans podtips: Kärlek och mord i De dödas röster

Sommaren är inte bara synonym med en bra bok i hängmattan. Nu finns även tid att botanisera i den oerhörda mängd podcasts som finns där ute. GP:s Kultur och Nöjesredaktion hjälper dig på vägen, genom att uppmärksamma en av våra favoriter varje fredag hela sommaren.

Ett tjugo år gammalt mordfall kommer upp till ytan igen, och frågan är vad som egentligen hände? I dag är det premiär för P3 Serie-podden De dödas röster, en thrillerserie i åtta delar. Serien är skapad av författaren Sara Bergmark Elfgren, som bland annat ligger bakom Cirkeln – startskottet till en serie av ungdomsfantasyböcker som hon skrivit tillsammans med Mats Strandberg.

Det utlovas kärlek, svek och mörk magi och handlar om mordet på en ung flicka i Stockholm. Serien är en mockumentär, alltså en fiktiv dokumentär.
– Det handlar om en tjej som heter Emma Nylander som är journalist och hon börjar gräva i ett tjugo är gammalt mordfall som inträffade i området hon växte upp. Vi tänker oss att det är Emma som har spelat in allt och sedan har hon klippt ihop serien, säger Sara Bergmark Elfgren.

Avsnittsmanusen har Sara Bergmark Elfgren skrivit tillsammans med Judith Kiros, Mattias J Skoglund, Erika Stark och Gustav Tegby. I rollerna finns bland andra Sanna Sundqvist, Leona Axelsen, Clara Henry och Simon J Berger. 
Tidigare i år gästade Sara Bergmark Elfgren en annan spänningspodd, Creepypodden som görs av Jack Werner. Han är i sin tur med i De dödas röster.
– Vi kör en liten crossover. Det är så kul, det är mycket meta i den här serien. Jag tilltalades av idén att ha med Jack, dels att han får uttala sig om myter som finns men också sådana som jag har hittat på. Det blir en rolig grej. Han spelar sig själv och han gör det väldigt bra.

Historien utspelar sig i nutid, men rör sig också mycket i nittiotalet. Skrivteamet, som är i olika åldrar, har alla olika relationer till den tiden.
– Vi har haft många samtal som grupp och pratat om nittiotalet. Vilka vi var och vilka olika referenser vi har. Vi hade ganska olika upplevelser av den tiden och det väckte många bra idéer. 

Manus till film har Sara Bergmark Elfgren skrivit förut, bland annat till Cirkeln då men också till kortfilmerna Flicka försvinner och Orangeriet. Det här är första gången hon skriver för radio.
– I grund och botten påminner alla skrivprocesser om varandra, man går igenom ungefär samma saker.  Men det som är häftigt med radio är just det att man inte kan halvlyssna. Det är verkligen i örat på dig. Om du tittar på en läskig film kan du stänga av ljudet eller blunda, om du läser en läskig bok kan du bläddra fram ett par sidor. Man kan så klart spola i en podd, men man är mer utlämnad och det är häftigt. 

Men hur läskigt blir det?
– Det är förstås individuellt, men det är mer spännande än läskigt, tror jag. Det är inte gjort som skräck. Det är inte så att vi har tänkt att folk ska sitta och köra bil, få en hjärtattack och köra av vägen.