Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Richard Tellström var den som tog fram recepten till tv-serien Historieätarna med Erik Haag och Lotta Lundgren. Och han berättar flera roliga anekdoter om inspelningarna i sitt sommarprogram.

Varför äter inte vi också foderpellets?

Måltidsforskaren bakom recepten i tv-serien Historieätarna berättar roligt och kunnigt om matens betydelse i sitt Sommarprogram.

De flesta familjer lagar bara 12-14 olika rätter. När de ätit sig igenom dem börjar de om från början. Så varför finns det då sajter med 30 000 recept? Med den frågan börjar måltidsforskaren och mathistorikern Richard Tellström sitt Sommarprogram och det är 90 intressanta och lärorika minuter.

För vi äter ju inte bara för att överleva, då hade vi lika gärna kunnat äta foderpellets som våra husdjur gör. Det är klimatvänlig mat, full av energi, vitaminer och fibrer. Men nej, maten är mer än så, den är vår idé om oss själva, menar mannen bakom recepten i tv-serien Historieätarna.

Han berättar hur det smakar med öl på frukostgröten. Hur man rekonstruerar smaksinnet hos äldre dementa genom att få dem att MINNAS hur maten smakade. Men funderar också bekymrat över de allt vanligare kostavvikelserna, särskilt hos kvinnor i storstäder. Berättar om konferensen där 76 procent av deltagarna anmälde att de ville ha avvikande kost.

Måltiden ändrar form, vi äter allt mer bredvid varandra istället för tillsammans, konstaterar Tellström.


Värt att fundera över eftersom den som blir 80 år i sitt liv kommer att ha ätit 175 000 måltider. 

Onsdagens sommarpratare:
Malin Persson Giolito

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.