Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gustaf Skarsgård och Matias Varela spelar huvudrollerna i filmen "438 dagar" om journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som satt fängslade i Etiopien.

Varela om Persson och Schibbye: Hjältemodigt

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johans Perssons öde fortsätter att beröra – nu är filmen "438 dagar" färdiginspelad.

Matias Varela rusar ut ur kontorsrummet i Göteborg med svett i pannan. Där inne blåser fläkten för fullt, ett ganska litet rum, fullt av kamerateam och skådespelare.

- Det är varmare än i Sydafrika, utropar han.

Tillsammans med Gustaf Skarsgård spelar han en av huvudrollerna i den kommande filmen "438 dagar", om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som tillfångatogs under en reportageresa i Etiopien 2011. De dömdes till elva års fängelse för terrorbrott, men benådades i september 2012 och skrev sedan en bok om sina upplevelser.

Efter flera veckor i Sydafrika, där filmen till stora delar spelats in, är teamet nu på plats i Göteborg för att göra de sista scenerna.

Fixar kemin

Filmens huvudrollsinnehavare har på senare tid medverkat i internationella storsatsningar – Matias Varela i "Narcos" och Gustaf Skarsgård i "Westworld". Båda är imponerade av Persson och Schibbyes drivkraft.

- Behovet av att uttrycka orättvisor, dessutom i länder man inte har någon anknytning till kulturellt eller geografisk, det är hjältemodigt, det går inte att komma runt. De hoppar på ett plan och fotograferar människor som lider i krig, när de vet att det finnas en relativt stor risk att de själva kan skadas, säger Varela.

De riktiga Persson och Schibbye har berättat i intervjuer att de under fångenskapen kom varandra väldigt nära – för att överleva var de tvungna att använda sig av varandras olikheter och att vara osams hade de inte råd med. Att huvudrollsduon i "438 dagar" råkar ha känt varandra sedan 1993 är en lyckoträff för skådespeleriet.

- Även om vår relation ser annorlunda ut så har vi en kemi mellan oss. Det som jag tycker har varit så otroligt givande är att det blir ännu högre autenticitetskrav än tidigare. Jag kan inte lura mig själv utan att Matias märker det, och han kan inte lura sig själv utan att jag märker det, säger Gustaf Skarsgård.

"Lyfter varandra"

När Martin Schibbye och Johan Persson fängslades följde regissören Jesper Ganslandt nyheterna med spänning, utan tanke på att han flera år senare skulle regissera spelfilmen om deras öde. Mest intresserad var han inte av det storpolitiska, utan hur de svenska journalisterna hanterade fångenskapen rent psykologiskt.

Men i stället för klaustrofobiska fängelseceller fokuserar filmen till stor del på vägen dit, öppna vidder, ökenvandring med ONLF-gerillan. Dessutom följer "438 dagar" andra personer som inte figurerar i boken, men ändå fört den verkliga berättelsen framåt. Delar av rollbesättningen består av etiopiska och somaliska skådespelare som själva haft negativa erfarenheter av regimen i deras hemland – vissa hade även stött på verkliga personer ur historien.

- Det blev så otroligt bra, det ger så mycket för berättelsen i filmen, och trovärdigheten och realismen i det. Jag är väldigt förtjust i att mixa någon som aldrig varit framför kameran med någon som jobbat jättemycket med det. De lyfter upp varandra utan att vara medvetna om det, säger Ganslandt.

Filmen beräknas få biopremiär hösten 2019.