Var är alla Göteborgsband, Way out West?

Krönika: GP:s nöjesredaktör tycker att Way out West borde bli bättre på att boka band från Göteborg.

Jag intervjuar Seinabo Sey, en av Sveriges största och starkast lysande stjärnor på musikhimlen, inför hennes spelning på Way out West på lördag. Hon har precis varit en vecka i Göteborg för att skriva musik tillsammans med producenten Albin "Nibla" Hallberg. Seinabo Sey lovordar Göteborgs musikscen. "Det händer otroligt mycket där just nu", säger hon. "Nästan så att jag funderar på att flytta dit!"

Hon har rätt. Göteborgs musikscen mår bättre än på länge. Men i Way out Wests line-up ekar det tomt på akter härifrån. Bortsett från en handfull, visserligen grymma, dj:s med Göteborgsanknytning är det i princip bara José González och Anna von Hausswolff som ensamma representerar Göteborgsscenen i Slottsskogen i helgen.

Det är ett enormt slöseri. Att inte lyfta blicken och boka ett gäng band och artister som lever och skapar här. Framför allt hade det varit så himla lätt! Välj en scen i stan - förslagsvis på Stay out West - och dedikera den till allt som kokar i Göteborgs musikliv. Ge en kväll till S.O.M 031-kollektivet med Parham, Tu5en, Ikhana, Skander och Nibla. Kör en kväll i popmusikens tecken, med Leo Skywell, Vita Bergen, Pale Honey och Alice B. Ge Maja Gödicke och Sarah Klang en plats i Hagakyrkan eller sätt extra mycket fingret på pulsen och låt Shitkid, Aron McFaul och Ruby Empress avsluta en Stay out West-natt.

Listan är lång och kan göras enormt mycket längre. Det är inte direkt svårt att hitta svinbra aktuella band i den här stan. Därför är det tråkigt när en vän till mig säger att vi "pratar om detta varje år" när jag tittar över spelschemat och beklagar mig över avsaknaden av Göteborgsakter. En annan skämtar om att det är "omöjligt att bli bokad till Way out West om man är ett Göteborgsband."
På Djungeltrumman.se läser jag matskribenten Sara Berndtssons torra konstaterande om att inte heller storsatsningen på mat på den nya festivaldelen Höjden har en enda lokal kock vid spisarna.

Är det Way out Wests ansvar att boka lokala band? Inte nödvändigtvis.
Hade det gynnat både Göteborgs musikscen och de festivalbesökare som åker hit för att upptäcka ny musik i helgen? Alldeles säkert.

Självklart är vi glada att festivalen plockar stjärnor från hela världen till stadens scener och gör Göteborg så mycket roligare en helg om året. Men det som lite skämtsamt kallas för "Stockholmsveckan i Slottsskogen" hade mått bra av en ordentlig dos av Göteborgsk musikscen. 

Vi har ju så mycket mer än själva Slottsskogen att erbjuda!