Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vad ska Donald Trump twittra efter Oscars?

I år handlar Oscarsgalan inte bara om vilka som vinner pris utan vad de kommer att säga - och hur Donald Trump tar emot det. Galan är politiskt sprängstoff, menar GP:s filmredaktör Maria Domellöf-Wik.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Årets Oscarsgala lär bli politiskt sprängstoff. Världen håller andan: Vilka protester blir det? Vad ska Donald Trump twittra?

Hollywood är en drömfabrik, ja visst. En fabrik som skickligt vet att manipulera våra känslor, bygga glamour och image, skapa normer, befästa stereotyper, presentera och förvränga fakta, berätta historier, forma och omformulera historia. Hissa och dissa. Skådespelare har svartlistats av politiker där förut, inte minst under McCarthy-eran.

Donald Trump, som spelat sig själv i över 180 episoder av serien The Apprentice, en reality-TV-show med sjunkande popularitet, hann knappt svära presidenteden förrän han hamnade på kollisionskurs med just Hollywood.

Inte konstigt. Drömfabriken kör med samma tricks, nyttjar om så krävs alternativa fakta och bygger en lämplig image för dagen. Dock med den väsentliga skillnaden att filmindustrin ägnar sig uteslutande åt fiktion.

För många av galans gäster har oklarheten angående inresetillstånd däremot varit en obehaglig realitet. Bahar Pars visste länge inte om hon som svensk-iranier var välkommen till Los Angeles. I kväll är hon i alla fall på plats och håller tummen för En man som heter Ove, där hon spelar grannen Parvaneh.

”Respektlöshet föder respektlöshet, och våld föder våld. Vi är alla förlorare när de mäktiga använder sin position för att mobba andra” sa Meryl Streep på Golden Globegalan. Hon syftade på Trumps sätt att behandla den funktionshindrade Washington Post-reportern Serge Kovalski. Hollywood är fullt av ”outsiders” och utlänningar, poängterade Streep. ”Om vi kastar ut dem har vi ingenting att se på förutom (amerikansk) fotboll och MMA. Och det är inte konst.”

Den nyblivne presidenten svarade på twitter med att kalla Streep för ”en av Hollywoods mest överskattade skådespelare.”

Meryl Streep, som hittills vunnit tre Oscars för The Iron lady (2011), där hon briljerade som Margaret Thatcher, Sophie´s val (1983) och Kramer vs Kramer (1979), är nu nominerad för en fjärde. Även om porträttet av falsksjungande operadivan Florence Foster Jenkins är obetalbart, har Streep benhård konkurrens av Ruth Negga, Emma Stone och franska storstjärnan Isabelle Huppert som står på höjden av sin karriär i våldtäktsdramat Elle. Även Natalie Portman har Oscars-chans för sitt övertygande porträtt av presidentfrun Jackie Kennedy. Jackie som 1961 flyttade in i Vita huset, och redan så tidigt visste att utnyttja det då nya tv-mediet i syfte att skapa rätt image för sin make, John F Kennedy.

1929 hölls den allra första Oscarsgalan. 270 personer hade då samlats i Blossom Room i Hollywood Roosevelt Hotel, där Charlie Chaplin prisades. Galan sändes aldrig i media, varken i radio eller tv. Så tyst har det sedan dess aldrig varit. Redan året därpå var media på plats. Då hade reglerna också ändrats, så att vinnarna inte längre avslöjades i förväg.

Chaplins svar på händelseutvecklingen i Tyskland var för övrigt inte en tweet. Det var en komedi, som fick namnet Diktatorn.