Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Suzanne Reuter och Hedda Stiernstedt gör två av huvudrollerna i SVT:s epokdrama "Vår tid är nu".

"Vår tid är nu" skildrar folkhemmet

Det är en av SVT:s största dramasatsningar någonsin. "Vår tid är nu" skildrar det svenska samhället under 17 händelserika år.

Det hela började med en idé från författaren, och tidigare restaurangarbetaren, Johan Rosenlind. Han ville se en tv-serie om efterkrigstidens Sverige som utgick från en restaurang i Stockholm.

- Det skulle handla om en familj som driver en stor restaurang. En restaurang är som ett samhälle i miniatyr, från diskare till de finaste fina. Det är rikt material att jobba med, säger han.

SVT nappade på idén. Manuset arbetades sedan fram av Rosenlind tillsammans med Malin Nevander och välmeriterade Ulf Kvensler.

- Det kändes väldigt roligt och utmanande. Dels för att det var epok och dels för att det är många karaktärer, det är en stor orkestrering. Det handlar ju om en restaurang och en familj men den här restaurangen är också en metafor för folkhemmet och Sveriges utveckling, säger Kvensler, som tidigare har skrivit manus till allt från "Solsidan" till "Om Stig Petrés hemlighet".

"Mångbottnad kvinnokaraktär"

För ovanlighetens skull gav SVT klartecken för två säsonger på en gång. De totalt 20 avsnitten, som utspelas mellan 1945 och 1962, har spelats in i ett svep under de senaste ett och ett halvt åren.

I rollerna syns såväl stjärnor som Suzanne Reuter, Peter Dalle och Adam Lundgren samt nykomlingar som Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson.

- Det här är ju ett drömjobb, något annan kan man inte säga. Det är en mångbottnad kvinnokaraktär som får åldras, bara det är väldigt speciellt. Hon åldras ju från 19 till 36, jag får spela henne i nästan halva hennes vuxna liv, säger Hedda Stiernstedt, som spelar Nina Löwander – det yngsta barnet i den välbärgade krögarfamiljen.

Kan bli långkörare

Suzanne Reuter, som gör rollen som matriarken Helga Löwander, berättar att det var en njutning för alla inblandade att göra "Vår tid är nu".

- Det var länge sedan vi såg något som får kosta, och som får kosta i tid. Vi har kunnat repetera och vi har kunnat förbereda oss och det gäller även regi, foto, scenografi, mask och kostym. Allt är väl genomarbetat, det är kvalitet rakt igenom, säger Suzanne Reuter.

- Jag känner mig jättetrygg med det jag har sett. Jag tror att det här är något av det bättre som vi har gjort på SVT.

Den första säsongen av "Vår tid är nu" får premiär i SVT den 2 oktober. Planen är sedan att den andra säsongen ska visas om ett år.

- Det är ovanligt att få berätta på det här sättet i en tv-serie, det är ju mer förknippat med romaner. Om det fungerar publikt kommer vi också att göra en tredje säsong. Då får vi följa karaktärerna under totalt 25 år, säger Ulf Kvensler.