Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlie Gustafsson spelar Calle och Hedda Stiernstedt Nina i "Vår tid är nu". Pressbild.

"Vår tid är nu" får ny säsong – om år 1951

SVT:s stora kostymdrama "Vår tid är nu" skulle egentligen läggas ned efter säsong tre. Men nu kommer beskedet att serien gör ett hopp tillbaka i tiden och att tittarna ska äntligen få veta vad som hände sommaren 1951 – mellan säsong 1 och 2 i serien.

Ny regissör för "Vår tid är nu" blir Måns Herngren, som själv är ett stort fan av serien. Han kommer att regissera de fyra avsnitt som spelas in i sommar och sänds julen 2020 i SVT.

- Redan när jag såg första avsnittet av "Vår tid är nu" så tänkte jag att "Fan, det här hade jag velat göra". Det var väldigt mycket som jag gillade, dels berättelsen om folkhemmet men också miljöerna och att den utspelade sig på en restaurang. Jag jobbade i grovdisk på hotellrestaurang när jag var 14 och kände igen mycket av den här hierarkin, där jag som diskare befann mig längst ned i näringskedjan, säger han.

Driver sommarrestaurang

Men den fiktiva restaurangen Djurgårdskällaren, som serien kretsar kring, kommer inte att bli spelplats även för den fjärde säsongen. I stället får tittarna se familjen Löwander flytta ut i skärgården för att driva sommarrestaurang. En av seriens nyckelhändelser, hur kökspojken Calle och Nina Löwander till slut väljer varandra och lämnar sina respektive familjer, kommer att skildras.

- När säsong två började så var ju plötsligt Nina och Calle ihop utan att man fick se hur det gick till. Därför fanns det en lust hos manusförfattaren Ulf Kvensler att berätta den historien. Vi ska försöka fånga den fantastiska sommarkänslan och berätta en historia om passion och förälskelse som man gärna vill se när det är som mörkast på året, säger Måns Herngren.

Väckt irritation

Säsong tre av serien sänds i höst och kommer att utspela sig under sent 1960-tal till tidigt 1970-tal. "Vår tid är nu"-skaparna har inte tvekat att skynda på handlingen genom att hoppa flera år framåt i tiden – även mitt under pågående säsong, något som väckt en del irration hos tv-tittarna.

- Jag tycker att de har varit väldigt duktiga i att våga överraska publiken. Ibland måste man våga, även om folk förväntar sig något annat, säger Måns Herngren.

TT: Vad kan tittarna förvänta sig av specialsäsongen?

- Alla de gamla antydda relationerna och förälskelserna kommer att vara med och man får reda på mer om alla rollfigurer. I seriens övriga säsonger har det varit stora intriger kring business och affärsdelen, men det kommer inte att vara så stor del av minisäsongen. Jag skulle säga att det kommer att bli mycket drama, men också plats för en hel del känslor och humor.