Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Anmar Taha är en av dansarna i Göteborgsbaserade Iraqi Bodies som har urpremiär med The Sleepers i vår.

Våldsamma rörelser i vår

Uppgörelse med frikyrkan, samisk akrobatik och dans om våldets Irak. Det väntar på Pustervik i vår.

På måndagskvällen hade en stor publik av teaterombud, "Pustervikspiloter", lärare och elever bänkat sig i stora scenens salong för ett smakprov av den stundande säsongen på Pustervik. Filmsnuttar varvades med framträdanden av några av de artister som är aktuella på gästspelsscenen i vår.

Som Iraqi Bodies, en grupp som bildades för sju år sedan i Irak men som flytt kriget och nu etablerat sig i Göteborg. Dansaren Anmar Taha är en av medlemmarna. Medan klagande hotfulla ljud fyller lokalen vrider och vänder han sig på scengolvet med en bindel för ögonen i ett utdrag ur The Sleepers, ett verk som har urpremiär i mars och handlar om de många civila som förs bort i Irak och aldrig återvänder.

- Egentligen är vi skådespelare men har börjat jobba med rörelser. Jag kan inte använda ord för att beskriva allt våld och krig som jag har upplevt, berättar Anmar Taha.

Längre fram i vår kommer gruppen också att framföra The Baldheaded, som tidigare bara spelats en gång i Mellanöstern då dansarna var på flykt.

Tro och religion går som en röd tråd i flera av vårens föreställningar på Pustervik, berättar Hellen Smitterberg och nämner Iraqi Bodies som ett exempel. Ett annat är Sara Lindh, som gör upp med sin frikyrkliga uppväxt i monologen Carola och jag.

- Vi har också Voices of change, en hiphopkväll där flera av artisterna använder tron som ett verktyg för samhällsförändring, säger Hellen Smitterberg.

Londonbaserade Poetic Pilgrimage och Mohammed Yahya samt Mohammed Ali från Stockholm är några av akterna den kvällen.

Nytt för i år är att Pustervik även kommer att spela för yngre barn. Först ut är det samiska kompaniet Nomad med Upp och ner, en föreställning om ett sydsamiskt troll som är osynligt för människor. Ola Stinnerbom använder så väl akrobatik och dans som jojk och slagverk i sitt berättande.

Andra ingredienser kommande säsong är bland annat Lo Kauppis regidebut med en pjäs om kvinnofängelser, ett nytt dansverk av Virpi Pahkinen och en grupp från Ghana som med sång och dans framför en annorlunda askungesaga.

Bild: Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Bild: Nicklas Elmrin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.