Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stockholm Lisboa Project.

Väver samman Sverige och Portugal

Stockholm Lisboa Project är resultatet av ett musikaliskt möte mellan Sverige och Portugal. På söndag spelar de på Musikens hus i Göteborg.

- Det blir en resa för lyssnaren, säger sångaren och violinisten Sergio Crisostomo.

Stockholm Lisboa Project startade år 2000 i en liten by i franska Bretagne. Folkmusiker från hela Europa hade samlats för att spela och uppträda tillsammans i tio dagar. Två av dem var Sergio Crisostomo från Portugal och Simon Stålspets från Sverige. De hade inte träffat varandra tidigare, men mitt i kakofonin av flöjter, fioler och gethorn fann de varandra och blev goda vänner.

- När vi skulle åka hem kom vi överens om att vi måste fortsätta att spela tillsammans, säger Sergio Crisostomo.

De båda musikerna fortsatte att hålla kontakten. De skickade musik till varandra och producerade låtar till sitt samarbete. 2006 blev de en kvartett och spelade sin första konsert i schweiziska Bern. Strax dessförinnan hade Sergio Crisostomo träffat en svensk kvinna och 2008 flyttade han med henne till Sverige. Sedan dess har arbetet intensifierats.

- Folkmusik från olika kulturer kan ofta påminna mycket om varandra. Tänk på låten Vem kan segla till exempel. I Portugal finns en nästan identisk visa. Vi leker mycket med det där och låter kulturerna vävas samman, säger Sergio Crisostomo.

- Men det behöver inte handla om likheter. Vi jobbar lika mycket med att låta totalt skilda uttryck mötas i en ny kostym.

Stockholm Lisboa Project har både traditionell och nyskriven musik på sin repertoar. Instrumenten i projektet innefattar bland annat nordisk mandola, sälgflöjt, munspel, gethorn och fiol. På söndag spelar de på Musikens hus i Göteborg.

- Som lyssnare bjuds man på en resa mellan våra två länder. Ibland hamnar man i ett ingenmansland där länderna är totalt sammanvävda, säger Sergio Crisostomo.

I dag består bandet av Sergio Crisostomo, Simon Stålspets, Filip Jers och den nytillkomna sångerskan Micaela Vaz. Hon medverkade också på bandets senaste skiva Aurora som släpptes i höstas.

- Micaela har en altstämma som förändrat vårt sound en hel del. Det har blivit mörkare, djupare och kraftigare, säger Sergio Crisostomo.

Efter Sverigeturnén följer spelningar i Europa. Genom åren har gensvaret från kontinenten varit stort. Så sent som i måndags mottog kvartetten de tyska skivkritikernas pris i klassen årets folk och folklore. Och redan nu pågår arbetet med en ny skiva.

- Bara för att vi kallar oss ett projekt innebär inte att det finns något slut. Vi kommer bara att fortsätta, säger Sergio Crisostomo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.