Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Värmländska humorduon intar Göteborg

En föreställning om ett så mörkt ämne som feghet – i krogshowmiljö. Hur går det ihop? Alldeles utmärkt, tycker Värmlandsprofilerna Björn Ling och Johan Östling, som nu tar sin show Din jävla fegis till Kajskjul 8 i Göteborg.

Björn Ling (tidigare Starrin) smeker sin nyckelharpa. Enligt kollegan och bästa kompisen Johan Östling vill Björn ha med den så mycket som möjligt på bild i intervjuer, så att han kan dra av den på firman. 

Helt poänglöst är det nu inte. Nyckelharpan är ett av instrumenten som dyker upp i turnerande showen Din jävla fegis, som vännerna i mars sätter upp på Kajskjul 8 i Göteborg. 

– Den låter förskräckligt när jag spelar på den. Det är Guds straff till Dalarna kan man säga. 

Du eller nyckelharpan?

– Jag är ju född i Karlstad. Kanske är jag Värmlands straff till Dalarna i såna fall. 

Skämtar hejvilt om den fege svensken

Kompisarnas föreställning Din jävla fegis uruppfördes i Vara konserthus 2015 och har sedan dess gästat städer som Örebro, Stockholm och Borås. Konceptet beskriver duon som traditionell standup med musikinslag, och ämnet framgår av titeln: den svenska fegheten, och vår oförmåga att säga ifrån. 

– Det är lite inspirerat av Hasseåtage i det att vi driver mer med oss själva än vi är elaka mot andra. På så vis är det en snäll show, samtidigt som vi vill ge folk en tankeställare, säger Johan Östling.

Humor som kommer ur svåra ämnen blir ofta lite roligare, tycker Björn Ling. Därför har de valt att ge sin föreställning många bottnar.

– Vårt fokus är att underhålla, men det är grejer med substans i också, inte bara trams. Fast mest trams förstås. Trams är viktigt. Äh ... Folk kan avgöra själva om de också vill ta till sig svärtan eller bara skratta. Det funkar åt båda hållen. 

Har ni fått rannsaka er själva medan ni skrev?

– Jag utgår bara från mitt eget liv. Ärligt talat vet jag inte hur jag skulle göra annars, säger Björn Ling.

Fegheten präglar allas vardag, menar Johan Östling; inte minst deras, i rollen som familjefäder (Björn och Johan har fyra barn vardera).

– Sällan kan vi göra precis som vi vill. Man ska skicka barn till idrott, bli utbjuden, hembjuden, bortbjuden; ja, allt sånt som förväntas av en för att man ska kunna bocka av en lista och säga att man är lycklig.

Om man ändå, efter att ha målat upp sin lyckliga fasad på Facebook och Instagram, har en gnagande känsla att allt inte står rätt till – vem vågar egentligen ta beslutet och ändra på det?

– Vi gör så få egna val. Vi gör vad som förväntas av oss, ingen frågar, alla bara kör. Mycket av det jag talar om i showen rör sig kring det.

Värmländsk humor?

För inte länge sedan sändes dokusåpan Wermland Forever, och 20 oktober börjar andra säsongen av Ulf Malmros komediserie Ack Värmland, som både Johan Östling och Björn Ling har roller i. 

I pressutskicket för killarnas föreställning återkommer ordet Värmland. Den sägs där vara kryddad med stora mängder av landskapets speciella humor. 

Varför trycks det så mycket på Värmland hela tiden? 

– Värmlänningar tycker om Värmland. Det verkar vara rätt ovanligt. Boråsarna till exempel, de gillar inte Borås. Skitfin stad, jättetrevliga människor, men när vi är där får vi frågan: Vad gör ni här egentligen? Åk till Göteborg! "Men jag vill ju vara här." Nej, här ska du inte vara, säger Björn Ling.

Johan Östling flikar in att han inte är helt säker på vad värmländsk humor är för någonting, men att den i alla fall brukar gå hem i Västsverige.  

– I Stockholm är det ängsligare. De verkar förvänta att någon med pondus i sällskapet ska resa sig och säga till de andra: Detta var kul. Nu får ni skratta. Både i Karlstad och i Göteborg går man in för att ha roligt förbehållslöst. Det gillar jag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.