Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Världsartisten Elissa till kulturkalaset

Kulturministern och barnministern inviger och bland artisterna i år finns Ola Salo, Sanna Nielsen, Timbuktu och Linda Pira. Och störst av dem alla – Elissa från Libanon. 14 augusti står hon på Götaplatsen inför fans från hela norra Europa.

Ja, det är vad kulturkalasets ledning väntar sig, med stöd av världsartistens imponerande 15 miljoner sålda album och 300 miljoner visningar på youtube. Sångerskan Elissa är kulturkalasets stora stolhet, bekräftar Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig.

- Att kunna erbjuda en så stor artist till publiken, helt gratis, är unikt.

Att kulturminister Alice Bah Kuhnke håller i invigningen på Götaplatsen i år, och att barnminister Åsa Regner gör motsvarande inför barnens kulturkalas, är också nya inslag i kalaset.

- I och med att vi systematiskt jobbar med mångfald och hållbarhet och att vår nya kulturminister också lyfter dessa frågor kändes det väldigt lämpligt att bjuda in henne. Det är första gången en kulturminister inviger kulturkalaset, berättar Tasso Stafilidis.

Ett annat systematiskt arbete som kalasledningen varit framgångsrika med är jämställdheten på scen. Förra årets siffra, 48 procent kvinnor och 52 procent män, har uppmärksammats av föreningen Jämställd festival som intervjuat festivalledningen om deras metod..

- Den går bland annat ut på att vi inte får boka en manlig artist förrän vi först bokat en kvinnlig. Dessutom räknar vi inte akter, utan under pågående kalas noterar vi exakt hur många män och kvinnor som står på våra scener, och summerar först därefter, säger Tasso Stafilidis.

Göteborgs kulturkalas pågår 11–16 augusti och innehåller sammanlagt 1 200 gratis programpunkter. Hello Saferide, Ebba Forsberg, BBB och Nisse Landgren, Seinabo Sey, Vic Vem, Markus Krunegård och Edda Magnason är några av de artister som kalaset bjuder utöver ovan nämnda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.