Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filip och Fredriks film "Tårtgeneralen" hade världspremiär i Köping under söndagen. Det var en självklarhet att den skulle förläggas i staden där den utspelar sig. "Det hade varit tjänstefel, på ett emotionellt plan och på alla plan att ha premiär i Stockholm", säger Fredrik Wikingsson.

Världens längsta smörgåstårta intar bioduken

Året är 1984 och Köping utses till Sveriges tråkigaste stad av Jan Guillou. För att rädda stadens rykte vill Hasse P, spelad av Mikael Persbrandt, göra världens längsta smörgåstårta.

Självförtroendet är kört i botten för Köpingsborna under mitten av 80-talet. Ikea har flyttat till grannstaden Västerås och på bästa sändningstid utnämner Jan Guillou staden till Sveriges tråkigaste.

Här tar Filip och Fredriks spelfilmsdebut "Tårtgeneralen", som baseras på duons roman med samma namn, vid.

- Jag gillar biopics om Churchill och Borg, men jag gillar också att göra en film om någon som inte en jävel vet vem det är. Andra kan få göra de stora statsmannaporträtten om de viktiga händelserna, säger Fredrik Wikingsson.

Knyter näven i fickan

Filmen följer Hasse P, som med alkoholproblem och ett trassligt liv bakom sig, bestämmer sig för att förändra stadens rykte. Parallellt med detta skildras även Filip Hammars uppväxt tillsammans med hans Frankrikeälskande pappa, spelad av Jens Ohlin.

Mikael Persbrandt jämför Hasse P med en annan Hasse, som han spelade i "Mig äger ingen".

- De har fötterna i samma mylla båda två. Jag känner igen den här typen av män som står med knuten näve i fickan, men den kommer aldrig upp. Det blir ingen stor förändring i deras liv men de hade stora drömmar och stora visioner. Hasse i den här filmen lyckas ju genomföra ett av sina tusentals projekt, och det är att göra världens längsta smörgåstårta, säger han.

TT: Du har själv levt ett lite stormigare liv tidigare, kan du identifiera dig med rollfiguren?

- Om du menar livet med sprit och sus och dus, visst kan jag använda det, även om det inte var det vi fokuserade på i den här filmen. Men man använder allt som skådespelare, allt man har levt och känt och sett, säger Mikael Persbrandt.

"Tänker på tårtan"

Inför arbetet med romanen hann Filip och Fredrik träffa Hasse P medan han fortfarande var vid liv.

- Han lyckades inte med så mycket i livet, men den där tårtan var jätteviktig för honom. Han sa till oss att “jag kanske inte vaknar imorgon, men tänker jag på tårtan mår jag lite bättre". Den känslan tyckte vi var gripande, berättar Fredrik Wikingsson.

TT: Var det svårt att hitta balansen, och inte bara göra en komedi över hur dåligt det går för honom?

- En människa som är alkoholist kan också vara komisk. Man kan skratta åt en alkoholist och med en alkoholist. Jag tror att det är ett problem att man alltid ska trippa på tå, säger Filip Hammar och fortsätter:

- Så länge man är säker på vad man tycker och tänker och vad man har för värderingar så kommer man att landa rätt.

Filmen hade världspremiär i Köping under söndagen och går upp på bio i övriga Sverige den 7 mars.