Världen väntar på förra årets vinnare

ANNONS
|

Det är eftermiddag, men solens strålar bränner ändå elakt mot oskyddade svenskar. Vi har åkt fem mil på en slingrande motorväg utanför stan, till den underbara lilla delen Anavissos och stranden Agiou Nikolau. Här slår det Egeiska havets vågor in i den svalkande blåsten.

Det är också här vi hittar fjolårets göteborgska vinnare Elena Paparizou.

Ett femtontal modeller, grymma killar med tvättbrädor och vackra tjejer som till synes aldrig käkat mat, dansar och får regi till tonerna av Elenas nya singel Mambo. Det är internationell videoinspelning på gång. GP är som enda tidning inbjuden - av Elena och hennes kille, managern Tony Mavridis.

ANNONS

- Hallå Götet! Jag kommer alldeles strax, när teamet ska skifta ljus, gastar Elena så fort hon får syn på oss.

Ett år har gått fort. Men tro inte att Elena blivit kaxig. Solbränd och med den kortaste vita klänning du kan tänka dig dansar hon fram under tagningarna och kommer fram direkt när regissören fått sitt. Kram och pussar på kind à la Sydeuropa.

- Kul att ni kom hit. Det är ju en fantastisk dag!

Jodå. Minst sagt. Efter vinsten i Kiev med My number one har det hänt en del för Elena. Hon har exempelvis flytt Sverige och köpt ett hus med havsutsikt i Glyfada utanför Aten.

- Ja. Det gick inte att bo på två ställen i längden. Jag har varit i Grekland de tre senaste åren och att ha två uppsättningar av kläder och allt möjligt blev jobbigt till slut. Jag vet att jag alltid är välkommen hemma till en jättefin villa i Sävedalen när jag vill. Mamma ska till och med göra om mitt rum. Med dubbelsäng och allt, nu när jag har en man ...

Leendet är nära till hands och i en av av inspelningspauserna sätter vi oss ner på det underbara strandkafét och blir bjudna på frappe. Iskallt starkt kaffe, med mjölk och nästan inget socker. Fantastiskt gott.

ANNONS

- Drick inte för fort bara. Då får du en koffeinchock, säger Elena och tar en cigarett.

- Jag ska sluta! Snus är nog bättre för rösten. Fast portionsvarianten ...

Sekunden senare kommer stylisten Al Giga fram och vill sätta på henne en stråcowboyhatt när han upptäckt GP:s reportageteam.

- Aldrig! Då pajar jag mitt vackra hår, flinar Elena

Så, vad har du fått ut av din seger i Eurovision Song Contest?

- Jag har fått vad jag behövde.

Men inte vad du ville ha?

- Jag vill ha en stabil karriär. Och en stor karriär. Felet i fjol var att vi inte hade ett fulländat engelskt album när vinsten kom. Det har vi för den här lanseringen. Så det blir ingen semester för mig i sommar heller. Suck.

Världen väntar, alltså. På lördag är Elena underhållning mellan de tävlande bidragen. Både vinnarlåten My number one och nya singeln Mambo kommer hon att framföra i den gigantiska basketarenan, där olympiadens finaler hölls för ett par år sedan.

- Det är rätt coolt att veta att jag är orsaken till den här festen, att grekerna festar i Aten de här två veckorna. Då känner jag mig stolt.

Nu spelas en engelskspråkig platta in med internationella Sony BMG. Den ska finnas i handeln i augusti och singeln Mambo, som just den här videon är till, ligger redan högt på listorna. Åtminstone i Grekland. Och Sverige.

ANNONS

- Det känns som en VM-hit. Den har refrängen för det i alla fall, skrattar Elena i en paus.

Det har naturligtvis funnits baksidor med vinsten också. Elena har bytt alla telefonnummer efter Kieväventyret. Och det har hunnit snurra en hel del rykten kring Partilles schlagerflicka nummer ett. Cancersjuk, silikon i läpparna, inställda jobb samtidigt som hon stått på scen i Grekland ...

- Det är inte roligt att höra. Så jag stängde av min telefon. Pressen var hemma hos min mamma och skulle ta kort. Visst att en kändis får ta lite paparazzikonsekvenser, men när det gäller hälsa får man visa respekt. Sverige har ingen lag som skyddar dig där. Hur många gånger har du läst Marie Fredriksson tala ut om sin sjukdom?

Elena fortsätter. Aningen upprört.

- När det gäller operationer så skulle nån med silikon aldrig kunna göra så här med sina läppar, säger hon och gör läppgymnastiska övningar.

- Och skulle jag ha köpt mig ett par nya tuttar är det min sak, mitt beslut. Jag skulle berätta det. Jag säger inte att folk ska plastikoperera sig, men det är människors egna val. De kanske behövde det, för att må bra. Det är deras ensak i så fall. Själv tänkte jag, tidigare i mitt liv, göra det och pratade med flera läkare. Som sa att jag inte var mogen för det. Så jag gjorde aldrig nåt.

ANNONS

På den lilla stranden vid det Egeiska havet samlas en del semesterfirande och nyfikna kids. Och det visar sig att ett flertal är utflyttade svenskar som gärna kollar när en hitvideo blir till.

Frappen är urdrucken. Elenas make up bättras på. Nu har videoinspelningen flyttat ut på stranden och det återstår några timmar innan regissören kan säga That's a wrap. Hur det nu låter på grekiska.

- Gör mig en tjänst, bara. Hälsa hem till alla i Göteborg att jag älskar dem!

Elena om ...
* ... årets schlagerfestival:

* ... säkerhetsvakter i Grekland:

* ... barn inom kort:

ANNONS