Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Välkommen tillbaka, Jill

Jills veranda håller för fler säsonger - med rätt gäster, skriver GP:s Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Efter sin hyllade debutsäsong av Jills veranda var programledaren osäker på om hon ville göra en andra säsong. Skulle något kunna överraska mer än Magnus Carlsons möte med den hemlöse gatumusikern Doug Seegers, eller vara lika gripande som cancersjuke Kristian Gidlunds tankar och reflektioner om livet i dödens väntrum?

Nej, självklart inte, men nu är det klart med en tredje säsong. Det svänger snabbt ibland. Och tur är väl det.

Sätter musiken i ett sammanhang 

Programseriens grundtanke och bärande idé om att lyfta fram countrymusiken, koppla dess sånger till den ofta trångsynta amerikanska södern och sätta dem i ett socialpolitiskt sammanhang, är ett väl fungerande grepp. Det har landat i riktigt stark tv. 

För även den andra säsongen träffade stundtals mitt i prick. Billy Joe Shavers middag med Jill och Seinabo Sey var klart underhållande, och det gick nästan att ta på Veronica Maggios ångest när hon skulle sjunga Look at miss Ohio framför låtskrivarna Gillian Welch och David Rawlings.

Joel Alme i fängelset

Det starkaste mötet var nog ändå när Joel Alme med sitt personliga bagage sjöng ett par sånger av Dan Penn och Bob Dylan inför djupt tagna och gråtande interner i ett av Tennessees 14 (!) fängelser.  

Att Jills veranda dessutom har plockat hem ett gäng välförtjänta Kristallenpriser och lockat helt anständiga tittarsiffror, första säsongen snittade på beskedliga 500 000 tittare men var i gengäld det mest delade programmet på SVT Play under sändningsperioden, gör att förhoppningarna skjuter i höjden inför den tredje säsongen som just nu spelas in i Nashville och som kommer att börja sändas i november. Framförallt är det gästerna som lockar.  

Maxida Märak, Ana Diaz, Lisa Nilsson, Dregen, Erik Lundin och TV4-profilen Mia Skäringer. Vid en första anblick går det inte att koppla någon av dem till countrymusik, vilket såklart får genrens purister att skaka av frustration och ilska. 

Inga debila lekar

Men till skillnad från sin populära programkusin Så mycket bättre behöver Jills veranda inte dras med debila lekar och tom utfyllnad mellan de musikaliska inslagen. Jag tycker därför att Märak & co låter som en skön samling gäster, med hög integritet, stor musikalitet och med spännande historier att berätta.

Dock, SVT, om det blir en fjärde säsong av Jills veranda får ni gärna slå en signal till Christian Kjellvander, Elin Ruth Sigvardsson, Klara & Johanna Söderberg, Daniel Norgren, Sofia Talvik, Lars Bygdén, Ebba Forsberg, The Tarantula Waltz, Tomas Denver Jonsson, Tallest man on earth, Anna Ternheim, Ellen Sundberg, Kristofer Åström eller Sophie Zelmani. Där har ni intressanta artister så det räcker för både en femte och sjätte säsong.