Vägvisare till gratisnätter runt om i Sverige

Text och bilder väcker lusten att upptäcka vårt eget land och att i alla fall ge sig ut på mindre äventyr, tycker Maria Näslund.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Det finns inga gratisluncher, brukar man säga. Men det finns faktiskt gratisnätter i naturen – under tak dessutom. Stuglandet av journalisten Kjell Vowles (som slutat flyga av miljöskäl) och fotografen Moa Karlberg är en alldeles speciell guidebok. Känslan när man bläddrar i den är nästan som när man hittar någon annans dagbok eller en gömd skattkarta; här kan man läsa om över 200 öppna stugor i Sverige där vem som helst får övernatta utan att betala. Detta är förstås ingen hemlighet, men inte heller något som särskilt många känner till.

Boken ger allmänna tips om denna typ av övernattning och hur man ska tänka, men innehåller också fakta om varje stuga och hur man bäst tar sig till platsen. Symboler visar antal sovplatser och om det finns till exempel vatten och ved. Vi får reportage om natur och upplevelser kring stugorna, och även själva byggnadernas inte sällan spännande historia. Vissa ställen bjuder på både säng och vedeldad spis, medan andra mer påminner om en koja.

ANNONS

Jag fastnar mest i avsnittet om Norrland och känner till och med igen en stuga från en vandring i Skuleskogen. På stigarna där brukar man möta en hel del holländare och tyskar med fullpackade ryggsäckar, rejäla kängor och utsikt i blick. Möjligheten att bo gratis med storslagen natur utanför fönstret kanske kan locka också mer orutinerade vandrare. Klimatsmart budgetsemester är väl så rätt det kan bli.

Vill man prova en stuga på närmare håll finns till exempel Hamneröstugorna på Väderöarna eller Bastedalen i Dals-Ed. Kungen av gratisstugor måste dock vara båtsmanstorpet Blommastugan i småländska Torsås. Det har en fantastisk historia och är ett riktigt drömtorp inrett med fina tapeter, trasmattor, spetsgardiner och duk på bordet. Stugan förvaltas av hembygdsföreningen i Gullabo och sköts om med stor kärlek av eldsjälar. Nyckeln hänger utanför dörren och det är bara att kliva på. Rätt fantastiskt egentligen.

Tillhör man kategorin som helst sover i sin säng hemma är boken ändå inspirerande. Den är inbunden, snyggt formgiven och passar minst lika bra på soffbordet som i ryggsäcken. Text och bilder väcker lusten att upptäcka vårt eget land och att i alla fall ge sig ut på mindre äventyr. Man kan ju alltid ta en kaffe vid stugan för att sedan ta sig hemåt igen. Det är minst lika billigt och klimatsmart.

ANNONS
ANNONS