Utlämnande nytändning för Little Jinder

ANNONS
|

Josefine Jinder, mer känd som Little Jinder, hade ingen plan. Att det blev låtar på svenska var från början en slump, eller kanske till och med ett misstag.

-Jag satt i studion, var uttråkad och kände att allt jag gjorde lät likadant. Jag höll på med en låt på engelska som jag skrev om på svenska och spelade in. När jag hörde det, uttrycket på svenska, fick jag en sån nytändning. Det går att vara mycket mer lekfull på svenska, säger Josefine Jinder.
"Kör din grej"

Little Jinder skivdebuterade våren 2013 med "Break up" och tanken att skriva på svenska har aldrig slagit henne tidigare. Men när hon var klar med den första låten, "Shh", skickade hon den till producenträven Magnus Frykberg som mixat låtarna och som har fungerat som en rådgivare och någon sorts livscoach.

Osäkerheten var stor: "Låter det här helt sjukt eller?". Men responsen var positiv och han uppmanade henne att fortsätta på samma spår: "Kör din grej, det kommer att löna sig".

ANNONS

Nästa försök på svenska blev "Ful och tråkig tjej", som blev en hit och ja, nu ser hon inget slut på textförfattandet på svenska.

Som att tjuvläsa

Att läsa/höra hennes ofta mörka, korthuggna texter är som att tjuvläsa i hennes dagbok, eller snarare i hennes SMS-konversationer med kompisar, det är rappt, personligt och väldigt mycket här och nu.

-Det är ganska privat och utlämnande, men det finns ett värde i att bjuda på sig själv eller vad man ska kalla det. Vad är det som är så farligt med att vara utlämnande? Jag skriver om saker som kanske är jobbiga, men varför skulle jag inte göra det? Vad ska jag skriva om annars?, undrar Josefine Jinder.

Snabbt lägger hon till att hon inte vet vad det verkligen innebär för henne att hon är så personlig i sina texter, det kanske blir jättejobbigt?

-En låt, "Nåt e väldigt fel" förstod jag inte först, inte förrän jag hörde den. Det blev lite jobbigt, som om jag gav bort lite för mycket. Jag mådde inte så bra av att höra den, men det finns väl något värde i det också, att våga göra det. När man skriver är det som ett flöde man inte kan styra över, säger Josefine Jinder.
Syskonsjälar

Med sin elektroniska pop, i kombination med den färgglada estetiken, är Little Jinder som ett slags syskonsjäl till Rebecca & Fiona som hon också gjorde Stockholmsskildringen "Vita bergens klockor" tillsammans med.

-Det var första gången som det bara kändes positivt och lätt då jag skrev med några andra. Det var chockartat för mig och har gjort att jag nog kommer att samarbeta mer framöver, säger Josefine Jinder.

I recensioner och texter om skivan har ord som socker och söt haglat över Little Jinder. Som sockerchock, sockersöt men också sirapssöt.

-Vad är det som är så sött? De tar mig inte på allvar. Har de hört skivan? Det är en sorglig skiva. Det är inte något gulligt trams. Det känns som om de hakat upp sig på omslaget och intrycket det ger. Det där snacket känns så bundet till att jag är tjej, konstaterar en inte särskilt road Josefine Jinder.

Astrid Maria Josefine Jinder, artistnamn Little Jinder.

Född 20 februari 1988.

Dotter till Åsa Jinder.

Musik: Släppte ep:n "Polyhedron" 2008 och debutskivan "Break up" förra året. Nu kommer den första skivan på svenska, "Little Jinder".

Har under hösten varit förband åt Markus Krunegård på hans turné. Den 12 december uppträder hon på Debaser Medis i den rollen och den 20 december gör hon om det på Reginateatern i Uppsala. Hon längtar efter en turné i eget namn. (TT)

ANNONS