Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Upprop för "nazifri" Bokmässa

Över hundra författare hotar med att bojkotta Bokmässan nästa år om inte arrangören lovar en "nazisfri" mässa 2017.

Det fortsätter att storma kring bokmässan. Beslutet att låta högerextrema Nya Tider medverka, att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen manifesterat utanför Svenska Mässan i helgen samt att personer med kopplingar till den nazistiska rörelsen ska ha befunnit sig på mässgolvet upprör.

Nu pågår en namninsamling med syfte att avkräva Bokmässans arrangörer löften om en "nazifri bokmässa 2017", skriver Sveriges Radios Kulturnytt. Över hundra författare har skrivit under och hotar med att bojkotta mässan nästa år, skriver SVT Nyheter.

"Vi behöver få lite tid på oss"
Maria Källson, Bok & Biblioteks vd, tror inte att Nya Tiders medverkan har varit avgörande för att högerextrema krafter märkts av i samband med mässan.

LÄS MER: Efter den hårda kritiken - Bokmässans vd ber om ursäkt

- Vare sig Nya Tider ställer ut på Bokmässan eller inte, så har den här högerextrema grupperingen flyttat fram sina positioner. Vi behöver få lite tid på oss att titta på det här, säger hon till Kulturnytt.

Vill sätta press på Bokmässans ledning
Det är journalisten och författaren Lisa Bjurwald som är initiativtagare till namninsamlingen.

LÄS MER: Årets bokmässa den mest omdebatterade någonsin

- Jag märkte på sociala medier att det finns en otrolig upprördhet nu dagen efter Bokmässan. Folk har varit med om obehagliga grejer, känt sig förföljda och hotade och Nordiska motståndsrörelsen har stått utanför byggnaden. Så här kan vi inte ha det. Det finns inte en chans att det kan se ut så nästa år, säger Lisa Bjurwald till SVT Nyheter.

I morgon publicerar hon en debattartikel med budskapet "En nazifri Bokmässa 2017" med syfte att sätta press på Bokmässans ledning.

LÄS MER: Årets bokmässa den mest omdebatterade någonsin