Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Enligt uppgifter till DN ska en majoritet av Akademiens ledamöter ha ställt sig bakom en avsiktsförklaring om Frostensons avgång. Arkivbild.

Uppgift: Majoritet kräver Frostensons avgång

En majoritet av Svenska Akademiens ledamöter har ställt sig bakom en avsiktsförklaring om att ledamoten Katarina Frostenson bör lämna sin stol, enligt uppgifter till Dagens Nyheter. Akademien har ännu inte gjort något officiellt uttalande om Frostensons framtid.

Tidigare har det cirkulerat uppgifter om att de tre avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark ställt ett ultimatum som innebär att Frostenson måste lämna Akademien för att avhopparna ska hjälpa till vid inval av nya ledamöter.

När TT pratade med tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson i förra veckan ville han inte kommentera huruvida uppgifterna stämmer.

- Jag vill inte gå in på detaljer för det där är inte avslutat ännu hur vi ser på det. Men vi har kommit långt i alla fall i vår syn och vi kom också till ett beslut i går som gör det möjligt för oss att gå vidare, sade han.

Brutit mot paragraf

Enligt uppgifterna till DN anser majoriteten av ledamöterna att Katarina Frostenson har brutit mot paragraf 48 i Akademiens stadgar, som handlar om tystnadsplikten och lojalitetsplikten.

I advokatutredningen som gjordes förra hösten efter DN:s granskning av den så kallade kulturprofilen ska det ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand har läckt vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, samt vilka som skulle vara aktuella att bli invalda som nya ledamöter i Svenska Akademien.

Anders Olsson har sagt till TT att Frostenson inte kan återvända till arbetet i Akademien utan vidare.

- Vi har löst en rad andra problem här, men det är mycket som återstår vad gäller hennes ledamotskap. Hon har valt att ställa sig utanför arbetet och det gäller fortfarande, sade han till TT den 7 september.

Inte tvinga

Enligt DN:s uppgifter kommer diskussionerna om Frostensons ledamotskap att fortsätta under torsdagens sammanträde. Anders Olsson har dock sagt till tidningen att det inte går att tvinga bort en ledamot mot dennes vilja.

- Vi har redan tagit ställning i uteslutningsärendet och det gjorde vi i våras. Hon måste avgöra själv om hon vill tillhöra Akademien eller inte, sade Anders Olsson.

TT har sökt Anders Olsson om DN:s nya uppgifter.