Uppdaterad Emil i makligt tempo

ANNONS
|

Då, den 4 december 1971, var det spelfilm av Olle Hellbom som gällde, med exempelvis Allan Edwall som Emils hetlevrade far, Anton. Initiativet att göra en animerad Emil-film mer än 40 år senare, kom från Astrid Lindgrens rättighetsägare, Saltkråkan, och från filmbolaget FIlmlance.

Det är Astrid Lindgrens berättarröst som hörs i "Emil & Ida i Lönneberga", i berättelserna som inte tidigare har filmatiserats, förutom "Emil med paltsmeten". Björn Bergs säregna och detaljerade bokillustrationer har använts som utgångspunkt för teckningarna i filmen, även om det syns att Per Åhlin, som står för design och regi, är inblandad.

En annan tid
-En skildring av Sverige kring det förra sekelskiftet, hur upplever barn det i dag? Är det något som angår barn i dag? Är de nyfikna, tycker de att det här är helt exotiskt? Hur reagerar de, det undrar jag. Det är ju trots allt till ungarna man vänder sig, konstaterar Per Åhlin.

Tempot i "Emil & Ida i Lönneberga" är makligt, vilket han är väl medveten om.

ANNONS
-Man måste kunna visa en berättelse som tar vara på en annan rytm. Man är van vid att allt ska gå i en jädra hastighet i dagens 3D-filmer. Jag har en känsla av att det också påverkar själva grundidén. Man döljer en suddig tanke med ett hastigt tempo. Mycket är tekniskt fulländat och fantastiskt, men det måste finnas plats för den gamla, klassiska animationstekniken också, påpekar Per Åhlin.
Viktigt med ljud

Han understryker ljudets betydelse för animerade filmer, lyfter fram Georg Riedels musik och skådespelarrösterna. Som Allan Svensson som gör pappa Anton.

-Hade det varit på bio hade det varit bekymmersamt, då hade man varit tvungen att hitta en alldeles egen profil jämfört med Allan Edwalls. Med en tecknad figur gäller det "bara" att göra en röst som stämmer och få till dialekten, säger Allan Svensson.

10-årige Gustav Föghner från Hultsfred och 7-åriga Tilda Ramde från Växjö, är filmens Emil och Ida. Filmens röda tråd är Idas starka längtan efter att själv göra hyss och få uppmärksamhet för dem, den är mer tydlig än Emils hyss, pappans utbrott, orgien i småländska och vänskapen mellan Emil och drängen Alfred.

-Det var roligt att spela in, men inte så lätt. Det var en som sa vad jag skulle säga och så sa jag det. Sen fick jag börja om. Det var inte bra. Men jag var jätteduktig, tyckte de, säger Tilda Ramde.
-Jag har alltid gillat Astrid Lindgrens berättelser och Emil är min favorit. Det är kul med alla hyss han gör. Som i filmen, när han häller paltsmet över pappan, det är roligt, tycker Gustav Föghner.

Premiär på juldagen, den 25 december. Regi och design av Per Åhlin som hade hjälp av 25-30 personer under arbetets gång.

Rösterna görs av bland andra Elisabet Carlsson och Siw Carlsson. Allan Svensson är pappa Anton. Gustav Föghner gör Emils röst och Tilda Ramde står för Idas röst.

Per Åhlin, 83, tillhör de riktigt stora filmanimatörerna i Sverige. Han har bland annat gjort "Dunderklumpen", "Resan till Melonia" och förstås "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton", som visas på julafton varje år sedan 40 år.

-Jag tror faktiskt inte att jag har missat den någon jul. Det beror på att jag ofta ser den ihop med familjen och jag kan inte gå ut när de samlas framför tv:n. De kanske samlas där för att de inte vill avslöja att de inte vill se den, inte vet jag!

Per Åhlin tycker fortfarande att filmen är rolig att se och vill lyfta fram Tage Danielssons roll. Det var hans manus som filmades.

-Första och andra året efter hans död, då var det väldigt jobbigt att se Karl-Bertil. I dag finns det ännu mer fattiga på gatorna, inte minst i Stockholm, det ger också en tankeställare. Då kan man spekulera i hur Tage hade reagerat i dag. Jag är säker på att han hade omformat det till någon sorts saga. Det var hans styrka att säga sanningar på det sättet.

Per Åhlin är nu 83 år gammal och säger att han inte har så mycket planer.

-Jag är så gammal så jag kan ramla omkull när som helst. Men jag har en massa ogjorda projekt som jag gärna skulle fortsätta med. Och så ett par-tre nya. Men det är en fråga om matematik. Även om man får ihop pengar så tar det tid. Man måste veta att man orkar genomföra det, för att kunna starta något.
ANNONS